11 nov. – Razende Roeland raast op de elfde van de elfde.

Razende Roeland raast op de elfde van de elfde.

Donderdagavond 21.00 uur het is weer tijd om je metal vitamine tot je te nemen, via Omroep RSH en Radio Eenhoorn is dit weer mogelijk. Ook deze uitzending is weer bomvol, met wat oudere nummers en gloednieuwe. Veel Nederlands product en een grunge rust punt. Je kan je er weer tegenaan bemoeien via de app 0642456692 (alleen tijdens de uitzending).

Deze week open ik met een band uit Nederland die hun debuut plaat alweer een tijdje terug hebben uitgebracht.

Wie de naam Hvalross ziet, zal niet verwachten dat de basis van deze band in het zuidwesten van Nederland ligt. Toch komt deze band weldegelijk uit het West-Brabant. Vanuit die regio zet Hvalross haar stappen secuur en doordacht. Daarbij hoort ook de release van hun eerste langspeler. Geheel in eigen beheer komt Hvalross met Cold Dark Rain.

HVALROSS
Deze vierkoppige band heeft goed geluisterd naar bands als Mastodon, Black Sabbath en de nodige heavy metal bands. In 2018 werd een doorstart met deze band gemaakt. Sindsdien heeft de groep al vele shows op haar naam staan, welke nu door corona natuurlijk op een lager pitje zijn komen te staan. De eerste langspeler is daardoor wel een feit. Daar heeft Hvalross rustig aan kunnen werken.

COLD DARK RAIN
Deze eerste plaat van Hvalross telt negen tracks. Die duren samen rond de vijfendertig minuten en hebben in de groteske afsluiter ‘Geryon’ met bijna zes minuten speelduur de langste track in hun midden. Cold Dark Rain zal naast de digitale versie ook op vinyl verschijnen. Zonder op de zaken vooruit te lopen: dat is een aanrader.

Waar menig band de verrassing tot het laatst bewaart, geldt dat bij Hvalross niet. Juist in opener ‘Death From Above’, waarvoor ook een mooie visualizer op het web staat, komt Mario van Meer meedoen. En ja, dat is inderdaad die energieke frontman die naam maakte met onder andere Stockholm Syndrome en Otis. De toon is gezet: de riffs zijn pakkend, de track grijpt de luisteraar en is tevens ook herkenbaar.

Muzikaal weet Hvalross een sound weg te zetten die iets weg heeft van het nieuwere gedaante van Mastodon, een vleugje Red Fang met zich meebrengt en in ‘The Owl’ ook nog een saluut brengt aan de heavy metal. Overigens verdienen de vocalen in dat nummer ook een extra compliment. Bij die outro zijn woorden niet nodig om nog een vleugje Chris Cornell te eren.

Ook is er muziek van The Cold Vein, Paradox en Flotsam en Jetsam.

Flotsam & Jetsam is een Amerikaanse thrashmetalband die werd opgericht in 1982Flotsam en  jetsam zijn Engelse termen uit de zeevaart; flotsam is overboord geslagen afval, jetsam is afval dat overboord is gegooid door de bemanning. De situatie waarin de wereld zich bevindt is de heren van Flotsam and Jetsam kennelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Hoe anders te verklaren dat Blood In The Water toch wat anders klinkt dan zijn ook al uitstekende voorganger? Bij mij is The End Of Chaos (man, het moest nog beginnen!) in ieder geval blijven hangen als een energieke en positieve heavy metal plaat waarbij de motor van de oude rotten uit Arizona volle toeren maakte: “Live your life without regret, or be a prisoner of time!. De nieuwe worp is echter grimmiger en laat meer ruimte voor bezinning.

En de er is muziek van Martyr, Dangerous times for the dead en de allernieuwste plaat van Burning.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com of naar info@omroeprsh.nl o.v.v. Razende Roeland.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl te luisteren en ook te zien via Studio Live tussen 21.00 en 22.00 uur. 

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*