12 mei – Razende Roeland ontmoet Sad Iron.

Razende Roeland ontmoet Sad Iron.

Als deze donderdagavond je om 21.00 uur je radio of laptop aanzet om te luisteren via Omroep RSH en Radio Eenhoorn naar je wekelijkse metal vitamine, krijg je deze week een goede portie speed en trash metal.

Deze week staat de oudste speed metal band van Nederland centraal. Sad Iron is opgericht in 1979 door gitarist Bernard Rive. De band maakte met hun destijds unieke speed metal sound een diepe indruk op het publiek en de metal scene wat al snel resulteerde in hun eerste (live split) LP Holland Heavy vol 1. Een gewonnen bandwedstrijd maakt het mogelijk om de eerste full length LP genaamd Total Damnation op te nemen en uit te brengen met nummers als Demons Night, Prisoners en We All Praise The Devil! Sad Iron is de eerste (en oudste) speed metal band van Nederland en wordt vaak vergeleken met bands als Raven en Exciter. Ook wordt nog weleens de link gelegd met de eerste Metallica plaat Kill ‘em All. Hierdoor heeft Sad Iron aan de wieg gestaan van de New Wave Of Dutch Heavy Metal (NWODHM).

Verder gaan we natuurlijk het hebben over wie de bandleden zijn en welke muziek ze zelf draaien.

Er is naast de muziek van Sad Iron en ja we gaan alle drie de albums bij langs, maar er is ook muziek van Raven en Overkill.

Overkill is een Amerikaanse trashmetalband, gevormd in 1980 in New Jersey, maar pas echt actief sinds 1984. Net als vele andere groepen heeft ook deze band een mascotte: een vleermuisachtig skelet met groene ogen genaamd Chaly. Deze mascotte is vooral op hun albumhoezen te zien. Tot nu toe hebben ze 19 studioalbums uitgebracht, 2 live albums, 2 lp’s en een coveralbum.

En er is muziek aangevraagd van Metal Church en Decapitated.

Decapitated is een technische-deathmetalband uit Polen gevormd in 1996. Tussen 2007 en 2009 laste de band een pauze in. De teksten van de band zijn doorgaans misantropisch en pessimistisch van aard. De muziek is laag, snel en kenmerkt zich door ingewikkelde toonladders en complexe ritmes.

We proberen af te sluiten met UFO en dan hopen we ook heel wat te weten gekomen te zijn over Sad Iron en de leden ervan.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com , info@omroeprsh.nl of info@radioeenhoorn.nl o.v.v. Razende Roeland.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl en www.radioeenhoorn.nl te luisteren en ook te zien via Studio Live tussen 21.00 en 22.00 uur.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*