18 augustus – Razende Roeland raast over warme paden.

Donderdagavond 21.00 uur en je metal vitamine staan weer klaar bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en via de app van Omroep Zilt. Daar kan je mij beluisteren via “meer Zilt” en rechtstreeks via de app. Deze uitzending staat in het teken van paden warm houden, want we weten allemaal hoe het werkt. De bands maken en creëren, wij als programmamakers draaien. Een heerlijke wissel werking die tot leuke contacten leidt. Vooral de C-tijd heeft geleerd hoe belangrijk de radio toch weer is om muziek daar te krijgen waar je het als artiest graag wilt.

De opening is voor de band Jezebel. Deze vijfkoppige band benaderde mij via facebook en stuurde een aantal opgenomen nummers. Blood 2 Veins was één daarvan en is deze week de openingsplaat van de uitzending.

Verder is er muziek van Penelope, Blackbriar, Manora en Delain.

Delain is een Nederlandse symphonische-metalband opgericht door Martijn Westerholt, de voormalig toetsenist van Within Temptation. In 2021 verlieten Wessels, Schimmelpenninck van der Oije, Somers en De Boer de band. Westerholt is daarop teruggegaan naar de oorspronkelijke roots van Delain en zijn Sander Zoer en Ronald Landa er weer bijgekomen. De Italiaanse Ludovico Cioffi kwam er later ook bij als bassist. Op 9 augustus verscheen het nieuwe liedje “The Quest and the Curse”, inclusief de bijbehorende videoclip en werd ook de naam van de nieuwe zangeres bekendgemaakt; de Roemeens-Italiaanse Diana Orga, beter bekend als Diana Leah. Deze nieuwe plaat is een heerlijk.

Verder in de uitzending is er ruimte voor Slavantas, Zubzero, Dangerous times for the Dead en Endeavour.

Endeavour is een thrash/heavy metal band uit Nederland. Dikke riffs, geweldige melodieën en een dynamisch ritme vormen de muziek. Endeavour is geïnspireerd op de metalgrootheden van de jaren 80 tot nu.

De afsluiting voor deze avond ligt in de handen van de Groningse band Axis Mundi.

Axis Mundi is een symfonische (death) metal band uit Groningen. De line up bestaat uit: Arne Swarts (Vocals, Bass), Koen Bonder (Gitaar), Johan van de Loosdrecht (Gitaar), Paul van Esch (Drums) en Wytze Aalders (Toetsen). De band is gestart in 2016. De sound is oorspronkelijk geïnspireerd door bands als Epica en in de eerste jaren van de band had de band een zangeres als zesde lid. Na het vertrek van de zangeres is de band doorgegaan met uitsluitend de grunts van Arne en is de sound zwaarder en duisterder geworden. De grote liefde voor prog metal van een groot deel van de leden zorgt er voor dat de harde riffs en orkestrale klanken worden afgewisseld met onverwachte akkoorden, maatsoorten en geluiden. Dit alles zorgt er voor dat we een eigen sound ontwikkeld hebben die we nu ten gehore kunnen brengen! Deze sound hebben we al live gebracht in mooie zalen zoals Simplon (Groningen) en De Neushoorn (Leeuwarden). De single ‘Castle Under Siege’ is de eerste single die is uitgebracht met de huidige line up. Het is ook het eerste nummer dat Mendel bij de Leij van Mdblproductions voor de band heeft gemixt en gemasterd. Het nummer gaat over de wil om te vernieuwen en te veranderen zonder te snappen waarom de oude regels eigenlijk bestonden. Zo maak je meer kapot dan dat je verbetert. Dit is gegoten in de metafoor van een kasteel onder beleg. Deze metafoor hoor je goed terug in het nummer, bijvoorbeeld de hoorn die oproept tot de aanval aan het begin van het nummer. Natuurlijk stopt Axis Mundi niet na deze single. Inmiddels is het album The Sickening Symphony op 1 mei uitgebracht en is de band druk aan het optreden. De band komt eind september naar Leeuwarden.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com, info@omroeprsh.nl of info@radioeenhoorn.nl o.v.v. Razende Roeland.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl en www.radioeenhoorn.nl en de Omroep Zilt app te luisteren en ook te zien via Studio Live tussen 21.00 en 22.00 uur.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*