225 jaar Loge Deugd en IJver in Harlingen

Zaterdag 9 september staat de deur

van het logegebouw wagenwijd open

 

Zaterdag 9 september is het de Open Monumentendag en de landelijke dag van de Vrijmetselarij. Ook de loge Deugd en IJver, gevestigd aan de Lanen 28 in Harlingen doet aan beide evenementen mee. Als bijzonder monument en als vrijmetselaarsloge. We zetten de deuren voor iedere belangstellende open. Wie zich wel eens heeft afgevraagd wat er achter die deur nu eigenlijk gebeurt en hoe het er daar uitziet, heeft nu de kans antwoorden op die vragen te krijgen. Een unieke gelegenheid om het opvallende en monumentale logegebouw eens van binnen te bekijken.

 

De Harlinger vrijmetselaarsloge Deugd en IJver bestaat dit jaar 225 jaar. Wat betekent eigenlijk Vrijmetselarij? Wat doen die leden daar elke week? Is het nou wel of geen religie, of is het zelfs een sekte? Talloze onderwerpen hebben we inmiddels met de lezers in deze krant gedeeld.

We zijn een eeuwenoude broederschap. We discussiëren niet met elkaar, maar praten en luisteren over actuele thema’s en onderwerpen. Het is een vereniging die geen dogma’s, geen leerstellingen kent en is daarmee ook geen religie, laat staan een sekte. We zijn gewoon mensen uit alle hoeken en gaten van onze samenleving die vooral zoeken wat hen met elkaar verbindt en de verschillen van elkaar respecteren. Zo is de Vrijmetselarij een persoonlijk ontwikkelproces voor ieder lid afzonderlijk, waar geen cursus aan kan tippen. En we doen dat met elkaar; in de broederschap.

 

Om dat werk – want zo noemen we het – te kunnen doen, hebben we ritualen (geen geheimzinnige rituelen), symbolische gebruiksvoorwerpen en een ruimte nodig waar we onze arbeid kunnen verrichten. Onze ‘club’ heet een loge en waar we wekelijks samenkomen noemen we het logegebouw. En om dat gebouw en hoe we dat hebben ingericht, draait het allemaal tijdens de dag van de Vrijmetselarij op zaterdag 9 september.

Onze voordeur staat die dag van 10.00 tot 16.00 uur wagenwijd open. Belangstellenden – mannen, vrouwen, ouderen, kinderen – kunnen gewoon naar binnen lopen. Van de bezoekers wordt niets anders verwacht dan dat ze belangstellend of nieuwsgierig zijn.

 

In het gebouw zijn leden van de loge aanwezig die graag vertellen over de bijzondere inrichting, de voorwerpen die er zijn, de afbeeldingen die er hangen en wat zij betekenen voor de Vrijmetselarij. Daarbij is het vooral bijzonder dat de Harlinger loge Deugd en IJver is gehuisvest in het oudste stenen gebouw van onze stad. Het gebouw op zich is al een monument en herbergt een wereld van verhalen tussen haar oude stenen muren. Met zijn rode gevel en fraaie gouden gevelsteen, is het gebouw aan de Lanen gemakkelijk te vinden. Het is dan ook niet voor niets dat de Dag van de Vrijmetselarij evenals voorgaande jaren samenvalt met de landelijke Open Monumentendag.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*