9 sept. -> Razende Roeland raast lekker met Metallica’s Black album.

Razende Roeland raast lekker met Metallica’s Black album.

Deze donderdagavond is het Metallica wat de ether van Omroep RSH en Radio Eenhoorn vult, ook via het internet is het een uur lang Metallica’s black album wat aandacht krijgt.  Naar de originele nummers zal ik ook covers draaien die op een nog te verschijnen “Metallica’s Blacklist” box staan.

Metallica is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse heavymetalband Metallica. Uitgebracht op 12 augustus 1991 door Elektra Records, wordt het algemeen aangeduid als The Black Album vanwege het verpakkingsontwerp. De opname vond plaats in One on One Studios in Los Angeles gedurende een periode van acht maanden die Metallica vaak op gespannen voet vond met hun nieuwe producer Bob Rock. Het album markeerde een verandering in de muziek van de band van de thrashmetalstijl van hun vorige vier albums naar een langzamer, zwaarder en verfijnder geluid.

Ten tijde van Metallica’s opname werden de nummers van de band voornamelijk geschreven door frontman James Hetfield en drummer Lars Ulrich, met Hetfield als tekstschrijver. Het duo componeerde vaak samen in Ulrichs huis in Berkeley, Californië. Verschillende songideeën en concepten werden bedacht door andere leden van de band, leadgitarist Kirk Hammett en bassist Jason Newsted. Bijvoorbeeld, Newsted schreef de belangrijkste riff van “My Friend of Misery”,  wat oorspronkelijk bedoeld was om instrumentaal te zijn, één waarvan op elk eerder album Metallica was opgenomen. De liederen werden geschreven in twee maanden medio 1990; de ideeën voor sommige van hen zijn ontstaan tijdens de Damaged Justice Tour. Metallica was onder de indruk van Bob Rock’s productiewerk aan Mötley Crüe’s Dr. Feelgood (1989) en besloot hem in te huren om aan hun album te werken. Aanvankelijk, waren de bandleden niet geïnteresseerd in het hebben van Rots die het album ook produceert, maar veranderde van gedachten. Ulrich zei: “We hadden het gevoel dat we nog steeds onze beste plaat in ons hadden en Bob Rock kon ons helpen het te halen”.

Het album heeft vele records gebroken en is een inspiratie geweest voor even zoveel artiesten.

Op 10 september komt Metallica met een nieuw en zeer bijzonder album. The Metallica Blacklist, zo gaat het album heten. Een nieuw album van Metallica, maar dan zonder Metallica. 53 artiesten en bands zijn gevraagd om hun favoriete nummer van het album The Black Album, te coveren. Dit ter ere van het 30 jarig bestaan van het album. Op dat album staan nummers als ‘Enter Sandman’ en ‘Nothing Else Matters’. 1 ALBUM. 12 SONGS. 53 ARTISTS. UNLIMITED POSSIBILITIES. Dat is te lezen op de website van de Amerikaanse band. The Metallica Blacklist viert de invloed van James Hetfield en Co. Zo staan er meer dan 50 artiesten van verschillende genres, generaties, culturen en continenten op de lijst. Zo zijn onder meer Miley Cyrus, Phoebe Bridgers en Chase & Status te vinden op het nieuwe album van Amerikaanse band. Daarnaast gaan de opbrengsten van het album naar de groep zijn goede doel All Within My Hands. Alle deelnemende artiesten en bands een goed doel gekozen, waar een deel van de opbrengst heen zal gaan.

Nu is de datum van het bovenstaande voor het digitale en zal het fysieke album The Metallica Blacklist op 1 oktober uitkomen. Wel is er op 10 september ook een re-release van het originele album. Vandaar ook deze special op 9 september.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com of naar info@omroeprsh.nl o.v.v. Razende Roeland. Ook ben ik te bereiken van Twitter en Facebook.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl te luisteren tussen 21.00 en 22.00 uur. En te zien via studio live op de website.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*