Actie Tegel eruit, boompje erin Meer groen in de tuinen van Harlingen

De gemeente Harlingen organiseert de actie “Tegel eruit, boompje erin”. Inwoners kunnen op zaterdag 2 april 2022, in ruil voor minimaal één vierkante en maximaal twee vierkante meter (sier)bestrating, twee gratis bessenstruiken ophalen bij de gemeente Harlingen aan de Westerzeedijk 9.

De gemeente wil met deze actie meer vergroening in de woon- en leefomgeving realiseren. Door veranderingen in het klimaat worden hevigere regenbuien verwacht. Door het vervangen van bestrating door groen stroomt er minder water naar de sloten en riolen, waardoor wateroverlast wordt beperkt.

Gratis compost / biobakje, korting op compostvaten/regentonnen
Tijdens de dag die van 09.00 tot 16.00 uur wordt georganiseerd, kunnen inwoners daarnaast gratis compost (maximaal 0,5 m3) ophalen, een biobakje ophalen, korting krijgen op de aanschaf van een compostbak en/of regenton. De compost wordt geleverd door Westra Groenrecycling.

Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En ook neemt ‘groen’ goed water op, houdt het minder warmte vast bij hete dagen weer en draagt het bij aan de biodiversiteit.

De (sier)bestrating kan gestort worden in de daarvoor bestemde container bij de gemeente Harlingen aan de Westerzeedijk. Voor alle bessenstruiken, biobakjes en compost geldt: op=op.

Ambities
De gemeente Harlingen werkt hard aan het “vergroenen” van de woon- en leefomgeving. Zo is er aandacht voor biodiversiteit in het maaibeleid, wordt er bij de (her)inrichting van de openbare ruimte rekening gehouden met de aanleg van bijenlinten, ecologische bermen, struikgewassen, oevers en groene rotondes. Ook is er aandacht voor het beter scheiden van GFT en het gebruik van regenwater.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*