Activiteiten zomervakantie Oekraïners

Tijdens de zomervakantie zijn verschillende activiteiten georganiseerd voor de Oekraïense kinderen in Harlingen. Zo hadden de kinderen verschillende bezigheden in de vakantie en kregen ze de mogelijkheid om Nederlands te leren.

Zomeractiviteiten
De zomerschool was opgezet om de kinderen de kans te geven om leuke activiteiten te doen terwijl ze de Nederlandse taal leren. Dankzij de Kerk aan de Midlumerlaan en Praktijk Frisse Kijk waren de kinderen in de gelegenheid om bij elkaar te komen en verschillende activiteiten te ondernemen. Er was een verscheidenheid aan activiteiten en uitstapjes.
Zo hebben de jongeren van 10 tot 14 jaar oud in de pluktuin van Wijnaldum aardappels geoogst en hier patat van gemaakt. De jongere kinderen hebben bloemen geplukt en bloemenkronen gemaakt. En natuurlijk alle relevante Nederlandse worden geleerd! Aan de hand van knutselen, sporten en tripjes, leren de kinderen niet alleen de Nederlandse taal maar ook de cultuur. Op deze manier hadden de kinderen leuke dagbestedingen en kunnen ze meer leren over hoe het is om in Nederland te wonen. Zo’n 25 kinderen hebben meegedaan aan de activiteiten. Voor de volwassenen zijn er Nederlandse lessen, twee avonden in de week. Op dit moment oefenen alle kinderen een sport uit, zoals basketbal, turnen, voetbal en scouting. Deze week zijn de kinderen weer met school begonnen.

Oekraïense Onafhankelijkheidsdag
Op 24 augustus was de Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. In de kerk op de Midlumerlaan werd een groot concert georganiseerd. Alle kinderen hebben tijdens de zomerschool liedjes en dansjes geleerd. De Oekraïners hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de mensen uit te nodigen die hen hebben geholpen sinds hun aankomst en om hen te bedanken voor hun steun en vriendelijkheid. Het concert was een viering van de Oekraïense cultuur met dans, muziek en instrumentenspel. Er was ook een minuut stilte om de situatie in hun thuisland te herdenken, waarna met trots het volkslied werd gezongen. Zo’n 150 gasten, waaronder de burgemeester en leden van het Oekraïense kernteam van de gemeente, waren ontroerd door het concert, waar ook het lied 15 miljoen mensen werd gezongen door de Oekraïense kinderen en vrijwilligers die hadden geholpen tijdens de zomerschool.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*