De RSG Simon Vestdijk Harlingen mag zich vanaf nu een officiële Global Citizen School noemen

De RSG Simon Vestdijk Harlingen mag zich vanaf nu een officiële Global Citizen School noemen en behoort daarmee tot een netwerk van ruim 70 scholen in het voorgezet onderwijs die allemaal hetzelfde doel hebben: hun leerlingen opleiden tot wereldburger.

Internationaal tintje
Op Global Citizen scholen hebben de lessen van alle vakken een internationaal en/of intercultureel tintje. Dit geldt ook voor RSG Simon Vestdijk. Zo wordt bijvoorbeeld het Europese online samenwerkingsplatform eTwinning ingezet om digitale samenwerkingsprojecten met andere Europese scholen op te zetten. Ook is er extra aandacht voor versterkt talenonderwijs (Anglia) en worden uitwisselingen met scholen in het buitenland ingezet om wereldburgerschap van leerlingen te ontwikkelen. De RSG Simon Vestdijk heeft 3 partnerscholen, waarvan 2 scholen in Duitsland en een school in Italië. Daarnaast vinden er jaarlijks verschillende reizen naar het buitenland plaats, zoals naar Londen, Berlijn, Parijs en de Ardennen.

De school vindt het belangrijk om leerlingen in contact te brengen met andere talen en culturen. Coördinator Internationalisering van RSG Simon Vestdijk, Cora de Groot-Huizenga: “Internationalisering krijgt met het lidmaatschap een prominentere rol binnen de school. Het is een thema in de les maar we proberen dit ook via werkweken en uitwisselingen te bewerkstelligen.” Het wordt door leerlingen dan ook als zeer waardevol ervaren. Ook Geu Luik, teamleider 3-6 atheneum, is trots dat RSG Simon Vestdijk is toegetreden tot het Global Citizen Network: “Leerlingen leren verder te kijken dan hun eigen school, het lokale onderwijssysteem en de omgeving Harlingen. Het is belangrijk om onze leerlingen op te leiden tot wereldburgers. Dat is nuttig voor nu, maar ook voor de toekomst.” Internationalisering heeft voor leerlingen een fantastische meerwaarde, zowel persoonlijk als professioneel. Iedere leerling ontwikkelt op deze wijze internationale vaardigheden en zo krijgt iedere leerling de kans om met leeftijdsgenoten in het buitenland in contact te komen.

Over het Global Citizen Network
Het Global Citizen Network wordt gecoördineerd door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering. In het netwerk kunnen scholen leren van elkaar en gebruikmaken van de begeleiding en professionele trainingen van Nuffic. Bijvoorbeeld door middel van netwerkbijeenkomsten, adviesgesprekken, collegiale inspiratiebezoeken, trainingen en het ontwikkelen en delen van lesmateriaal en -methoden.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*