Do.21 juli – Razende Roeland raast weer op volle kracht

Donderdagavond 21.00 uur en je metal vitamine staan weer klaar! Via Omroep RSH en Radio Eenhoorn kan je weer heerlijk meeluisteren of via het internet natuurlijk.  Deze week veel nieuwe muziek, afgewisseld met wat jeugdsentiment. 
De opening wordt verzorgt door Skid Row, zij brengen 14 oktober weer een nieuw album uit en afgelopen week kwam hun nieuwste single uit. 
Verder heb ik nieuwe muziek van Amon Amarth, Hammerking, Arch Enemy en David Readman.
David Readman is een Engelse zanger die vooral bekend is als de zanger van de hardrockband Pink Cream 69 en de voormalige zanger van de progressieve metalband Adagio. Op 5 augustus van dit jaar komt zijn nieuwe album Medusa uit.
Verder is er muziek van Nederlandse bodem door de bands Vortex, Martyr, Picture en Vengeance.
Vengeance is een Nederlandse hardrockband die voornamelijk bekendheid genoot in de jaren 1980. In 1983 wordt Vengeance opgericht. Eerst wordt de naam Lynx gebruikt, maar er is al een band met deze naam. In 1984 bezoekt Derk Joling van platenmaatschappij CBS een concert en is onder de indruk. De band wordt de studio ingestuurd. Tijdens de opnames wordt gitarist Leo van Breemen vervangen door Arjen Lucassen. Lucassen speelt op dat moment nog bij het succesvolle Bodine. In 1985 komt drummer John Snels de gelederen versterken. Hiervoor moet wel Matthieu Oligschlager vertrekken. De opnamen van het album We Have Ways To Make You Rock beginnen. De release van het album vindt onder meer plaats in Duitsland, dat een interessant afzetgebied blijkt te zijn. In 1987 verlaat gitarist Oscar Holleman de band en hij wordt vervangen door Peer Verschuren. Met hem verschijnt het album Take It Or Leave It. Het jaar daarop verlaat Verschuren de band wegens interne strubbelingen. Na meerdere audities wordt hij vervangen door Jan Somers. In 1989 verschijnt het album Arabia dat een zeer goede indruk achterlaat bij zowel critici als fans. In 1990 wordt zanger Leon Goewie wegens zijn gedrag uit de band gezet. Hij wordt vervangen door de Engelsman Ian Parry die al eerder bekend werd vanwege zijn werk bij de Nederlandse band Hammerhead. Gitarist Jan Somers is ondertussen ook uit de groep gestapt.
Het einde. Ondanks hooggespannen verwachtingen slaagt Vengeance er niet in om een internationaal platencontract te krijgen. Wanneer drummer John Snels bij de band Gin on the Rocks gaat spelen, houdt de rest van de band het voor gezien. Ian Parry en Arjen Lucassen gaan samen met The Boxx op tournee onder de naam Renegades. Hierbij spelen ze klassieke rocknummers uit de jaren zeventig en ’80. In 1992 volgt nog een afscheidstournee waarbij Ernst van Ee (van Helloïse) de drums bespeelt. De tournee valt samen met het uitbrengen van het album The Last Teardrop. Zowel Ian Parry als Arjen Lucassen begint vervolgens een solocarrière. In 1994 verschijnt in Japan een cd met nog niet eerder verschenen demo-opnamen.
De terugkeer. In 1997 werken Arjen Lucassen en Leon Goewie aan het album Back From Flight 19. Naast Lucassen wordt het gitaarwerk gedaan door Peer Verschuren en Jan Somers. Barend Courbois en Paul Thissen worden ingehuurd voor bas en drums en Roland Bakker is de nieuwe toetsenist. Naast het album verschijnt ook een single en videoclip en de band gaat ook weer optreden. In 1998 verschijnt er een verzamelalbum en wordt het nummer Crazy Horses van The Osmonds bewerkt en opgenomen in de studio van ex-Vandenberg bassist Dick Kemper. Gitarist Jan Somers verlaat de band.
In 2000 verschijnt het volgende wapenfeit van de band, het album Wings Of An Arrow. Het betreft een remaster van het alleen in Japan uitgebrachte album Last Of The Fallen Heroes. In 2006 overlijdt drummer Paul Thissen (1973). Oudgedienden Leon Goewie, Peer Verschuren en Barend Courbois spelen met een aantal gastmuzikanten op de begrafenis van Paul. De band tekent bij het Duitse MTM voor een nieuw album. In 2006 speelt Jan Somers weer live bij Vengeance. Vervolgens toert Vengeance onder de naam The Back In The Ring Tour door heel Europa, wat in het live album Same/Same… But Different resulteert. Op dat moment is het de 25e verjaardag van Vengeance. Met een line-up bestaande uit Léon Goewie, Jan Somers, Peter Bourbon, Barend Courbois & Hans in ‘t Zandt gaat de band dan ook op tour om het vijfentwintigjarig jubileum te vieren, tot Hans in ‘t Zandt de band verlaat wegens persoonlijke redenen. Deze wordt daarop vervangen door drummer Erik Stout, waarmee de tour voortgezet wordt. Als de tour tot een einde lijkt te komen duikt de band de studio in om het album Soul Collector op te nemen, waarna ook Peter Bourbon de band verlaat. Hij wordt vervangen door Len Ruygrok die in de zomer van 2008 de band op tour vergezelt. Hij blijft er echter niet lang bij, waarna de band Timo Somers, de zoon van Jan, bij de band haalt. Len Ruygrok gaat medio juni 2012 bij metalband “Picture” aan de slag. In Duitsland komt Soul Collector op nr. 1 binnen in de Album Chart. Gedurende de Soul Collector tour in 2009 verlaat ook Erik Stout de band en wordt vervangen door John Emmen. Kort daarop verlaat dan ook Barend Courbois de band, die wordt vervangen door Emile Marcelis. Deze bassist is overigens niet nieuw voor de band of de fans, aangezien Emile al eerder een aantal keren als vervanger voor Barend had gespeeld in Vengeance. In 2010 verlaat zowel Jan alsmede zijn zoon Timo Somers Vengeance. Een officiële reden wordt niet gegeven, maar naar verluidt zou het gedrag van zanger Leon Goewie ergernissen hebben veroorzaakt. Op 28 januari 2011 overlijdt gitarist Jan Somers op 46-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Op 28 oktober 2011 wordt bekend dat de band op 27 februari 2012 een nieuw album, getiteld Crystal Eye, uit zal brengen bij de Duitse platenmaatschappij SPV. Dit album zal eindigen met het nummer Jan’s End Piece, waarop de laatste gitaarsolo’s van Jan Somers te horen zijn. Ook speelt Timo Somers als gastgitarist op 2 nummers.
De afsluiter voor deze week is van Motörhead. Heerlijk onvervalste rock’n roll zoals Lemmy Kilmister zei. Deze Britse heavy metal band werd opgericht in 1975 en door het overlijden van Lemmy in 2015 hield de band op te bestaan.
Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com of naar info@omroeprsh.nl o.v.v. Razende Roeland. Ook ben ik te bereiken van Twitter en Facebook.
Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl te luisteren tussen 21.00 en 22.00 uur. En te zien via studio live op de website.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*