Do.3 juni – Razende Roeland

Deze donderdag ontmoet Razende Roeland de band Vortex en zij zorgen voor de nodige metal vitamine tussen 21.00 en 22.00 in de ether bij Omroep RSH en Radio Eenhoorn. Dus je kan weer lekker afstemmen op één van de twee regionalen in Noord West Friesland. Ben je nou woonachtig buiten dat gebied, wat ik ook wel snap dan kun je via www.omroeprsh.nl mee luisteren en kijken.

Dus Vortex staat centraal, dus heb je vragen dan je ze stellen tijdens de uitzending via de app op nummer 06-42456692. Ik zal telefonisch contact hebben met Jurjen dat is zeker.  Alle bandleden hebben in ieder geval nog een favoriet nummer ingeleverd, dus ook qua muziek variatie zit je goed.

 Vortex is een hardrock/heavy metal formatie uit Groningen. Samen met bands als Picture, Bodine en Vandale is Vortex een van de grondleggers van de Nederlandse hardrock en metal.

Vortex wordt beschouwd als de meest toonaangevende Groninger band in dit genre. Hun geschiedenis is er een van ups en downs en talrijke bezetting wisselingen.

Vortex ontstaat begin 1979 als rockband, deels vanuit de groep Living Rock. Al in de loop van dat jaar wordt de muziek harder en sneller en is dan overwegend hardrock. Ook heavy metal wordt niet geschuwd.

2014 is een speciaal jaar voor Vortex, men viert namelijk de 35e verjaardag! Hun jubileum vieren ze met een nieuwe plaat! Nog specialer is het feit dat het optreden (31 januari 2014) in Vera wordt vereeuwigd en verschijnt op dvd.

In 2019 bestaat Vortex 40 jaar. Ter gelegenheid daarvan komt een nieuw album uit en een speciale editie dubbel cd met nooit gereleasde demo’s.

De heren hebben gevraagd om muziek van de onder andere Burning, Furries en Denner Shermann.

In de vorige eeuw, nog ver voor ondergetekende naar muziek ging luisteren die ook maar enigszins in de buurt van metal komt, zette Mercyful Fate de muziek wereld op z’n kop met albums als Melissa en Don’t Break The Oath. Behalve de duistere teksten en de stem van zanger King Diamond, was het vooral het gitaarspel van Michael Denner en Hank Sherman dat de band inmiddels tot een legende heeft gemaakt. Tegenwoordig laat Mercyful Fate weinig meer van zich horen. De heren Denner en Sherman hebben echter niet stil gezeten en hebben een aantal songs weten te creëren waarvan zij vinden dat ze het met de wereld moeten delen. Omdat een album met alleen maar twee gitaristen zeer waarschijnlijk nogal snel gaat vervelen, hebben de heren een aantal oude bekenden gevonden om hun songs tot leven te wekken. Bij Demonica troffen ze Marc Grabowski om de bas te hanteren. Op de drums was er maar een persoon geschikt en dat is Snowy Shaw, die ook al in Mercuful Fate speelde. Over een zanger moest iets langer nagedacht worden, maar uiteindelijk mocht Sean Peck zijn kunsten laten horen. Oke, genoeg nu over de voorgeschiedenis, tijd voor het belangrijkste aspect van dit alles; de muziek. De openingstonen van Satan’s Tomb laten direct horen wat we allemaal willen horen, gitaren! Een heerlijke riff zoals we ze inmiddels uit ons hoofd kennen van de “klassiekers”. Zodra Peck zijn mond opentrekt, is gelijk duidelijk dat hier een goede keus is gemaakt. Hij heeft een iets zwaardere stem dan King Diamond heeft (wie niet?!), maar wel een waanzinnig bereik. Gevolg is dat de uithalen minder schril over komen en de songs ook gelijk dreigender klinken. Ondertussen duelleren de heren Denner en Shermann er lekker op los met hun gitaren en vergeet je bijna dat dit Denner/Shermann is en niet een nieuwe Mercyful Fate. Ook de overige songs, War Witch, New Gods en Seven Skulls brengen precies wat je verwacht van deze legendes. Na dik twintig minuten is het plotseling afgelopen en is Satan’s Tomb aan zijn einde. Voor een ieder die er nog aan twijfelde is het na het beluisteren van deze EP wel duidelijk, Denner/Shermann gaat verder waar Mercyful fate jaren gelden gestopt is. De juiste mensen zijn bij elkaar gekomen en ze zijn in staat om menig luisteraar kippenvel te bezorgen met hun gitaarspel. Een must-have voor elke metalhead! Nog meer goed nieuws: de heren zijn bezig met nog meer nieuw materiaal voor een langspeler.

Volgende week is het de beurt aan Hardland, dus we sluiten af met een nummer van deze band.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com of naar info@omroeprsh.nl o.v.v. Razende Roeland. Ook ben ik te bereiken van Twitter en Facebook.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM of via www.omroeprsh.nl te luisteren tussen 21.00 en 22.00 uur. En te zien via studio live op de website.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*