Donderdag 1 dec. – Razende Roeland geeft weer vol gas!

Razende Roeland geeft weer vol gas!

Op Donderdagavond om 21.00 uur staan ze weer klaar je metal vitamine bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en via de omroep Zilt app. Deze week is er veel symphonische rock en trash metal.

De opening wordt verzorgd door de Nederlandstalige Folk/Vikings metalband. Hun teksten zijn geïnspireerd door de natuur, de geschiedenis van Gelderland en Germaanse mythologische overleveringen. Er komt in februari 2023 een nieuw album uit, maar de eerste single is er al en die gaan we draaien.

Verder is er muziek van Ad Infinitum, Epinikion en Solitude Within.

“Solitude Within” is een Belgische symfonische Hardrock / Metalband met een “straffe madam” als frontvrouw, die klassieke muziek met Hard Rock en Metal combineert en er een moderne toets aan geeft. Toch is de muziek heel toegankelijk en geschikt voor een breed publiek. Op 22 oktober 2022 kwam de nieuwe en tweede full-length uit van de Belgische symfonische rock/metalband Solitude Within, getiteld ‘When Kingdoms Fall’.

We hebben een telefonisch interview met Martijn van de band Delain, over hun nieuwe single en aankomende album. Delain is opgericht in 2002 door Martijn Westerholt. Hij verliet een jaar eerder Within Temptation omdat hij leed aan de ziekte van Pfeiffer. Ze brachten in dat jaar ook een demo uit, getiteld Amenity. In 2005 begonnen de opnamen van het debuutalbum, nadat ze door Roadrunner Records gecontracteerd waren.
Delain begon als een project waarvoor Westerholt verscheidene muzikanten uitnodigde. Met deze projectleden werd het debuutalbum Lucidity opgenomen. Charlotte Wessels werd de hoofdzangeres, die in de meeste nummers te horen is, de andere projectleden waren Marco Hietala van Nightwish (basgitaar en zang), Ad Sluijter van Epica (gitaar), Liv Kristine van Leaves’ Eyes (zang), Sharon den Adel van Within Temptation (zang), George Oosthoek (grunts) en Guus Eikens (gitaar), beiden ex-leden van Orphanage, Ariën van Weesenbeek van God Dethroned en Epica (drums) en Jan Yrlund (gitaar).
Pas later werd er, om ook live op te kunnen treden, een vaste band gevormd. Naast Martijn Westerholt en Charlotte Wessels bestond deze uit Ronald Landa (grunts en gitaar), Rob van der Loo (basgitaar) en Sander Zoer (drums).
Tot de zomer van 2007 maakte gitarist Ray van Lente deel uit van de band. De band speelde verder met één gitarist. Ronald Landa stapte in 2009 uit de band om zijn muzikale dromen te volgen. Sinds november 2009 is Ewout Pieters de nieuwe vaste gitarist van Delain.
Het tweede album van Delain, April Rain, kwam op 20 maart 2009 uit. In vergelijking met het eerste album zijn er weinig gastoptredens; alleen Marco Hietala (zang), Maria Ahn (cello) en Guus Eikens (gitaar) vervullen een gastrol.
In februari 2010 kondigden de bandleden aan dat ze aan hun derde album begonnen te werken, dat de bassist Rob van der Loo de band datzelfde jaar zou verlaten wegens tijdgebrek en dat Otto Schimmelpenninck van der Oije zijn plaats zou innemen. Daarnaast nam Delain na de tournee van 2010 afscheid van gitarist Ewout. Hij werd eind 2010 vervangen door gitarist Timo Somers, die voorheen in Vengeance speelde. Begin 2012 werd bekend dat Somers het naast Delain erg druk had met andere projecten, en dat daarom Bas Maas (ex-After Forever, Doro) tijdens een aantal optredens de gitarist zou worden. Op deze manier kon Somers ook tijd aan zijn andere projecten besteden. Later dat jaar nam Somers zijn plaats in Delain weer over.
Op 1 juni 2012 werd, na veel problemen met de platenmaatschappij, We Are the Others uitgebracht. Het album bevat nog maar één gastoptreden, te weten dat van Burton C. Bell (zanger van de metalband Fear Factory) in het nummer “Where is the Blood”. De tekst van de titeltrack “We Are the Others” is geïnspireerd op een tragisch voorval uit 2007, toen het Britse meisje Sophie Lancaster samen met haar vriend werd mishandeld door een gewelddadige groep jongeren om hun ‘alternatieve’ uiterlijk. De twee belandden in een coma in het ziekenhuis, waar Sophie Lancaster bezweek aan haar verwondingen.
Delain bracht in 2017 het live-album A decade of Delain: Live at Paradiso uit, ter ere van het tienjarig bestaan van de band. In 2019 kwam de ep Hunter’s Moon uit. Dit album bevatte vier nieuwe nummers en de live-registratie van de tournee ‘Danse Macabre’ uit 2017, opgenomen in Tivoli Vredenburg. Tijdens deze tournee was Marco Hietala te gast.
In 2021 verlieten Wessels, Schimmelpenninck van der Oije, Somers en De Boer de band. Westerholt is daarop teruggegaan naar de oorspronkelijke roots van Delain en zijn Sander Zoer en Ronald Landa er weer bijgekomen. De Italiaanse Ludovico Cioffi kwam er later ook bij als bassist.

Op 9 augustus verscheen het nieuwe liedje “The Quest and the Curse”, inclusief de bijbehorende videoclip, en werd ook de naam van de nieuwe zangeres bekend gemaakt; de Roemeens-Italiaanse Diana Orga, beter bekend als Diana Leah.

En zoals je gewend bent draaien we twee nummers van de band Delain.

Dan gaan we door met muziek van Metallica en Destruction.

Destruction is een Duitse thrashmetal-band. De band werd in 1982 opgericht in het Duitse Lörrach in Baden-Württemberg en bestaat in 2022 nog steeds. De band behoort, samen met Kreator en Sodom, tot de grote drie van de Duitse thrash bands. Vooral in de jaren 80 was de band erg succesvol binnen de metalscene. We draaien muziek van hun 15e studio album.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com , info@omroeprsh.nl of info@radioeenhoorn.nl o.v.v. Razende Roeland.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl en www.radioeenhoorn.nl en de app van Omroep Zilt te luisteren en ook te zien via Studio Live tussen 21.00 en 22.00 uur.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*