Donderdag 6 april – Uit de schatkamer van ….

N.a.v het overlijden van oud-topkaatser Johannes Brandsma (65), is er a.s. donderdag een speciale uitzending van Uit de schatkamer van…. met Johannes

Omroep RSH
Donderdag 6 april van 1900- 20.00 uur
Het betreft een opname van 1 april 2021.
Oud-topkaatser Johannes Brandsma is in de nacht van donderdag 30 maart en vrijdag 31 maart overleden. Hij werd 65 jaar.
Brandsma was met name in de jaren 80 een grootheid op de Friese kaatsvelden. Zo won hij vier keer de PC (1982, 1983, 1987, 1988). De eerste twee van die overwinningen behaalde hij met Sake Saakstra en Piet Jetze Faber. In totaal kaatste Brandsma 658 klassementspunten bij elkaar.
Legendarische formatie
Samen met Saakstra en Faber vormde hij een legendarische formatie, die maar liefst 41 vrije formatiepartijen op haar naam schreef. Dat was jarenlang een record. In 2013 werd het verbroken door een partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger.
Johannes Brandsma is ook twee periodes actief geweest in België, als semiprof. Hij kaatste daar voor kaatsclub Braine le Comte. Ook in België, waar pelottespel wordt gespeeld, was hij een fenomeen.
Ernstig ziek
Brandsma werd nooit koning van de PC, terwijl hij daar met name in 1988 volgens velen wel recht op had. Dat vond hij zelf ook.
De titel Kaatser van de twintigste eeuw ging ook aan hem voorbij. Een speciale commissie koos voor Hotze Schuil.
Brandsma kreeg een paar maanden terug te horen dat hij ernstig ziek was. Toch kwam zijn overlijden onverwacht.

 

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*