Donderdagavond 10 augustus – Razende Roeland blijft razen door de zomer!

Razende Roeland blijft razen door de zomer!

Donderdagavond 21.00 uur is het weer tijd voor je wekelijkse metal vitamine bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn, Omroep Zilt en Shine Radio. Met deze week een goed gevulde lijst met muziek van onze Oosterburen. Kun je nou donderdagavond niet luisteren door wat voor omstandigheid dan ook, weet dat je volgende week vrijdag om 21.00 uur je via Powerplant Radio Europe ! Deze maakt een grootheid uit een ander genre haar debuut in mijn programma.

De opening is deze week voor de Duitse speed-, heavy- en powermetalband Helloween. De band is begin jaren 80 opgericht door leden van de bands Ironfist en Powerfool. De originele bezetting werd gevormd door Kai Hansen, Michael Weikath, Markus Grosskopf en Ingo Schwichtenberg. In 1984 sloot de band een contract met Noise Records en nam 2 nummers op voor een compilatie-cd. In 1985 nam Helloween hun eerste eigen album op, een ep met vijf nummers. In hetzelfde jaar nam de band ook hun eerste volwaardige album op, Walls of Jericho. De plaat werd een succes en critici roemden de vernieuwing die Helloween bracht in de heavy metal met hun mix van snelheid en melodie. De muziek is heavy metal, waarbij de zang in meer dan 35 stijlen werd gezongen, van jazz tot klassiek, door Michael Kiskes grote stembereik. Vanaf 2022 is Helloween, samen met de oud-leden Kai Hansen en Michael Kiske, een complete band. Na de samenwerkingen daarvoor, zoals in 2017/18 de wereldtournee, bleek dit een goede samenwerking en door onder andere de coronapandemie, was het ook een tactische zet en op die manier konden ze ook hun krachten bundelen, zoals de zang van Kiske en Deris (en een beetje van Hansen) en het gitaarspel van Hansen (de oprichter en eerste zanger van Helloween). Het is nu geen Helloween meer die met oud-leden toert, Hansen en Kiske zijn al een tijdje weer vaste bandleden.

Verder is er muziek van Nita Strauss, Doro en U.D.O.

U.D.O. is een heavymetalband uit Solingen, Duitsland, die in 1987 werd opgericht door Accept-zanger Udo Dirkschneider nadat hij Accept verliet. Het geluid van U.D.O. is te vergelijken met dat van Accept: rauw en vol energie. Naast Dirkschneider speelde oud-Acceptdrummer Stefan Kaufmann tot 2013 als gitarist in U.D.O. In september 2022 raakt bassist Tilen Hudrap geblesseerd in München tijdens het spelen van een show tijdens de Game Over-wereldtournee. Voormalig Accept-bassist Peter Baltes zou optreden als tijdelijk lid. Hudrap kondigde kort daarna zijn vertrek uit de band aan. In april 2023 werd Baltes aangekondigd als de nieuwe bassist van de band. Het achttiende studioalbum Touchdown komt uit op 25 augustus 2023.

Er is ook muziek van Nervosa, Scorpions en Crypta.

De Braziliaanse deathmetal-eenheid Crypta bereidt zich voor om hun tweede beest van een album, Shades of Sorrow, aanstaande vrijdag 4 augustus 2023 uit te brengen door een nieuwe single uit te brengen, getiteld “The Other Side of Anger”! Gevormd in 2019 door voormalige Nervosa-leden Luana Dametto (drums) en Fernanda Lira (zang), en nu met gitaristen Tainá Bergamaschi en Jessica di Falchi, blijft Crypta opnieuw trouw aan het unieke geluid geïntroduceerd op hun eerste volledige, mixende klassieke en moderne death metal met flinke extreme en black metal elementen op Shades of Sorrow. Uitstekend deathmetal-drumwerk op “The Other Side of Anger” zet de toon voor dreigende vocals, die een oncontroleerbare storm oproepen. Bij de nieuwe single hoort een studiovideo van hoge kwaliteit. Met miljoenen videoviews en optredens op het beroemde Wacken Open Air en andere premium festivals, voegt de band nog een hoogtepunt toe wanneer ze Ghost ondersteunen bij twee shows later dit jaar.

Fernanda Lira over “De andere kant van woede” :
“Met de derde single wilden we nog een kant van het album laten zien!” ‘Lord of Ruins’ bracht de melodieën die de hele plaat doordringen, ‘Trial of Traitors’ heeft de agressiviteit en een hoog tempo en met ‘The Other Side of Anger’ wilden we de meer sombere, trage kant van de plaat laten zien !”

Er is een bijzonder album onderweg met daarop diverse mensen uit de metal scene die nummers opgenomen hebben met een grootheid uit de country scene. Ik ben eerlijk en was huiverig voor wat er zou komen, maar toch is het duet tussen Judas Priest zanger Rob Halford en Dolly Parton een nummer wat wel pas in mijn programma.De afsluiters worden verzorgd door Rammstein en Flotsam & Jetsam.

Flotsam & Jetsam is een Amerikaanse thrashmetalband die werd opgericht in 1982. Flotsam and jetsam zijn Engelse termen uit de zeevaart; flotsam is overboord geslagen afval, jetsam is afval dat overboord is gegooid door de bemanning. In 2021 kwam hun 14e studioalbum Blood in the Water uit. Erik Kuntson gaf in 2022 in een interview aan dat er nog genoeg nummers zijn om nog twee albums te vullen.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord West Fryslân en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*