Donderdagavond 12 januari – Razende Roeland geeft nog maar eens gas en raast volle bak!

Razende Roeland geeft nog maar eens gas en raast volle bak!

Op donderdagavond 21.00 uur is het zoals altijd weer tijd om je metal vitamine te halen bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en via de Omroep Zilt app.  Razende Roeland heeft deze week weer een flinke bak aan muziek mee. Daarnaast komt het Fight against Cancer festival ook nog even voorbij in de vorm van bands die daar optreden.

De opening is deze avond voor Endeavour! Endeavour is een metalcore band uit de regio Sittard. De jongens laten zich inspireren door bands als Architects, Northlane en Twelve Foot Ninja.

Verder is er muziek van de Amsterdamse band Penelope. We zijn al regelmatig weggeblazen door Nederlands talent, en met single Thin Line van de Amsterdamse band Penelope is het niet anders.

De Nederlandse band Delain bracht 10 januari hun nieuwe single uit, ook die komt voorbij!

Verder is er muziek van Midnight Road, Wind Rose en Katatonia.

Katatonia is een Zweedse doom metalband, ontstaan in Stockholm in 1991 met Jonas Renkse (als Lord Seth) en Anders Nyström (als Blakkheim) als vaste bandleden. Hoewel het kwintet begon als een deathmetalband, brachten ze al vanaf hun debuutalbum Dance of December Souls melancholische metal die refereert aan onder meer Opeth, Tool en Anathema. Katatonia heeft sinds hun ontstaan een essentiële plaats verworven binnen de metalscene. Hun kenmerkende sound is de laatste jaren onderhevig geweest aan muzikale wijzigingen waardoor de band zich heden richt naar een groter publiek. Hun meest succesvolle albums zijn Discouraged Ones (1998) en The Great Cold Distance (2006).

Met elf langspeelplaten op hun naam hoeven de Zweedse melancholische metal meesters Katatonia niemand iets te bewijzen. Toch is het geen verrassing dat de band op het punt staat hun unieke positie in de wereld van metal en daarbuiten op indrukwekkende wijze te verstevigen met hun 12e album, de angstaanjagend mooie Sky Void of Stars. 2 december onthulde Katatonia de tweede single en Sky Void of Stars’ album opener “Austerity”, samen met een visueel voelbare video. Het oprechte aanbod crasht door het donker met gedenkwaardige, geestverruimende ritmes terwijl het verschuift met uitgebreide gitaarriffs die de muzikale expertise en ervaring van de band perfect laten zien. Bekroond met de donkere, bezwerende stem van Jonas Renkse en bezwerende lyriek, is de sombere stemming voor het album gezet.

Verder gaan we vast luisteren naar een paar bands die optreden tijdens het benefietfestival tegen kanker wat zaterdag in Landgraaf zal plaats vinden. Er zijn daar optredens van onder andere Slavantas en Dangerous times for the Dead.

Als de tijd het toelaat zullen we afsluiten met een gouwe ouwe van Martyr. Deze Utrechtse band zit alweer goed vol qua optredens in 2023. En hun laatste album Planet Metalhead werd verkozen tot één van de beste metal albums van 2022. Dus een band waar Nederland trots op kan zijn.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com , info@omroeprsh.nl of info@radioeenhoorn.nl o.v.v. Razende Roeland.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl en www.radioeenhoorn.nl te luisteren en ook te zien via Studio Live tussen 21.00 en 22.00 uur.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*