Donderdagavond 16 maart – Razende Roeland raast een uurtje met de leden van Salvantas

Deze donderdagavond staan ze weer klaar! Je metal vitamine bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en via de Omroep Zilt app. Deze uitzending staat in het teken van Salvantas. De band won afgelopen weekend nog de Metal Battle in Limburg. Daar gaan we ze natuurlijk naar vragen en we vragen ze wie ze zijn en welke muziek hun inspireerde om zelf lekkere metal te gaan maken.

Slavantas is een melodieuze metalband uit Limburg. Met de komst van hun nieuwe frontman, Willy van der Kaa, begin 2022, konden ze zich volledig voorbereiden op live optredens en opnames. De band heeft al vier studiotracks uitgebracht en ze hebben er nog drie die momenteel in de pijplijn zitten. Hun muziek kenmerkt zich door sterke gitaarriffs, die bovenop een stevige bas- en drumsectie worden gelegd. Het heldere stemgeluid van Willy, met een breed scala aan mogelijkheden, is direct herkenbaar. In hun muziek hoor je de invloeden van vroege heavy metal, maar die is vakkundig gegoten in het unieke en gedistingeerde geluid van Slavantas. Bovendien zijn hun live optredens altijd energieke en boeiende ervaringen voor het publiek. Zelf heb ik ze één keer live mogen meemaken en het is echt een feest.

De inspiratie van de heren is vrij divers. Zo is er vanavond muziek van Judas Priest en Muse.

Muse is een Britse rockband uit Teignmouth die in 1994 is opgericht. De band bestaat uit zanger, gitarist en pianist Matthew Bellamy, drummer Dominic Howard en bassist Christopher Wolstenholme. Het eerste studioalbum van Muse, Showbiz, kwam uit in 1999. Begin 2022 laat Muse opnieuw wat van zich horen en komt met nieuw materiaal. De singles Won’t Stand Down en Compliance worden uitgebracht. De muziek van Muse wordt beschreven als alternatieve rock, progressieve rock of spacerock en is een mix van (hard)rock met klassieke invloeden die in later werk soms is aangevuld met elektronische muziek. Een ander kenmerk is het bombastische en pretentieuze in de muziek, dat ook terugkomt in de optredens van de band. Bellamy gebruikt vaak zijn falsestem en schrijft over onderwerpen zoals liefde, maatschappelijke kwesties, het buitenaardse en politieke kwesties.

Verder is muziek van Iron Maiden en Amon Amarth.

Amon Amarth is een melodic-Viking Metal Band uit Zweden opgericht in 1992. De naam komt van een locatie in J.R.R. Tolkiens fictieve wereld Midden-aarde. Het is het Sindarijnse woord voor “Doemberg”. De vijf Zweedse muzikanten staan bekend om hun veelal krachtige stijl met teksten gebaseerd op Noordse mythologie, met nummers als “Without Fear”, “The Last With Pagan Blood”, “Down The Slopes Of Death” en “Asator”. Vanwege hun lyrische thema wordt Amon Amarth soms ook als vikingmetal omschreven.
Verder is er natuurlijk muziek van Slavantas zelf en Queen.
Queen is een Engelse rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Met tientallen hits in de jaren zeventig, tachtig en negentig, is Queen een van de succesvolste rockbands in de geschiedenis. En het nummer wat is aangevraagd is Stone Cold Crazy. “Stone Cold Crazy” is een nummer van de Britse rockband Queen van hun album Sheer Haert Attack uit 1974. Het is het achtste nummer op het album. Alhoewel het nooit op single was uitgegeven, staat het op verschillende compilatiealbums van Queen en werd het in de eerste tien jaar van hun bestaan bijna op ieder optreden live gespeeld. De credits van het nummer wordt gedeeld tussen alle bandleden, alhoewel zanger Freddie Mercury het nummer al speelde met zijn band Wreckage voordat Queen werd opgericht. Het was het eerste nummer dat Queen live speelde in 1970, maar het nummer onderging zowel in de muziek als in de tekst veel veranderingen voordat het werd opgenomen, waardoor het aan alle leden wordt toegeschreven. Eerdere versies van het nummer waren veel langzamer volgens de band, maar hier bestaan geen bootlegs van. In 2009 werd het nummer door VH1 benoemd tot nummer 38 op de lijst van beste hardrock nummers aller tijden. Het nummer is bekend om zijn snelle tempo en harde verdraaiing en is hiermee een voorloper van speedmetal.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*