Donderdagavond 17 nov. – Razende Roeland raast weer heerlijk verder!

Razende Roeland raast weer heerlijk verder!

Donderdag is het weer tijd voor je wekelijkse portie metal vitamine vanaf 21.00 bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en via de omroep Zilt app. Deze week luisteren we onder andere terug op het werk van Sammy “Shmoulik” Avigal. Deze Israëlische zanger heeft zich in een aantal bands laten horen.

Sammy “Shmoulik” maakte naam met de Nederlandse bands Picture, Horizon en Hammerhead. Later verhuisde hij naar de Verenigde Staten en nam het album Heavier Than Thou op met The Rods. De band Paris werd opgericht rond begin 1986, rond de tijd van Avigal’s verhuizing naar de VS. De band omvatte ook Tom Innamorato, Carl Canedy , Andy MacDonald en Craig Gruber. Ze namen ten minste één demo op en hadden op een gegeven moment de naam Vision gekregen. De band Mover waarin hij zong mag niet verward worden met een andere Nederlandse band uit de jaren ’80, Mover. In 2003 verhuisde Sammy naar Florida om het album Under a Savage Sky op te nemen onder de vlag van Jack Starr’s Guardians of the Flame. Na het opnemen van dat album begon hij zijn eigen band genaamd Avigal.

De uitzending zal beginnen met een nummer van de band Avigal uit 2011.

Verder is er muziek van Moonrock, John Price, Mover met Arjen Lucassen, Vision met Tom Jude en Picture.

Picture was de allereerste Nederlandse hardrockband met een “platendeal”. Met een geschiedenis van 7 uitgebrachte albums wereldwijd en uitgebreide tournees door heel Europa met oa AC/DC, Saxon, Ted Nugent, Rose Tattoo en April Wine, kent iedereen het verleden van Picture.  In 1979 begon het verhaal van Picture. Klassieke nummers als Heavy Metal Ears, Diamond dreamer, Bombers en Eternal Dark (later gecoverd door de Zweedse metalgigant Hammerfall) en energieke live optredens maakten Picture tot een zeer succesvolle band. Picture maakte de weg vrij voor alle andere succesvolle Nederlandse hardrockbands die kort daarna in hun voetsporen traden.

Daarnaast kijk ik nog even terug op het Holland Heavy Festival. De presentator van het geheel speelt in de band Jurassic Park.

De geschiedenis van deze hardrockfossielen begint in de vroege jaren 70 als vier jonge gezonde boerenjongens geïnspireerd door bands als Black Sabbath, Montrose en Led Zeppelin besluiten een band onder de naam “Frankenstein” op te richten. Vanaf het eerste begin hebben ze het imago van “Bad boys”, omdat ze letterlijk Nederland onveilig maken met hun spectaculaire, keiharde rockshows. Om maar te zwijgen over de buiten proportionele hoeveelheid licht- en geluidsapparatuur dat door hun fanatieke road crew uit een forse truck werd geladen. Het was duidelijk: Frankenstein was “serious business”. Het optreden samen met Motörhead op het popfestival in Lochem in 1980, dat op TV wordt uitgezonden, is het absolute hoogtepunt voor de band en betekent ook nationale bekendheid. Zo’n 20 jaar later werd Frankensteins oprichter, gitarist en spin doctor Berthus Westerhuis, die al die jaren als producer en engineer van zijn eigen studio in de muziek business gebleven is, gevraagd om ‘voor de gein’ nog eens z’n gitaar af te stoffen en met wat vrienden mee te spelen op een lokaal festival. Dit werd een groot succes en al snel ontstond het idee voor een Frankensteinreünie die in 2010 voor een slordige 1500 man publiek plaatsvond.
Westerhuis was ‘Back On The Streets” en besloot met drie vintage medemuzikanten een nieuwe band op te richten onder de naam “Jurassic Park”  Op basgitaar Roelof Kloeze, Berthus’ ‘partner in crime’ en Frankensteins mede oprichter, die met zijn relaxte uitstraling een authentieke hardrock feel in zijn spel weet te leggen. Zanger John Scholing is een frontman pur sang. Hij weet met zijn absurde energieke humor de mensen aan z’n voeten te krijgen. Hij komt overal mee weg en weet zowel het publiek als de band flink bezig te houden. John was vroeger frontman van de  legendarische hardrockformatie “Stranger”. Op drums ‘hard hitter’ Hans Spijker. Met zijn bouwjaar van 1968 is hij de Benjamin van de Jurassics. Spijker is tevens drummer van de thrashmetal-formatie “Dead Head”.  Een show van Jurassic Park is een waar spektakel van 100% puur massieve hard rock ‘n’ roll. Ze spelen nog altijd de Frankenstein klassiekers uit de 70’er jaren, aangevuld met splinternieuwe Jurassic songs en “old school” hard rock covers van o.a. Black Sabbath, Montrose en nog veel meer. De over de top grote backline van Marshall stacks (een èchte muur) is nog altijd hun handelsmerk. Jurassic Park is een goed geconserveerd prehistorisch geheim van gerijpt muzikaal vakmanschap met een flinke dosis humor!

En we bellen even met Bjørn van Dangerous Times for the Dead om te horen hoe ze hun eerst optreden voor publiek hebben ervaren tijdens het Holland Heavy Festival.

Daarnaast is en nog een primeur, ik mag nog voor de release het nieuwste nummer van Nox Aeterma draaien.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com , info@omroeprsh.nl of info@radioeenhoorn.nl o.v.v. Razende Roeland.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl en www.radioeenhoorn.nl en de app van Omroep Zilt te luisteren en ook te zien via Studio Live tussen 21.00 en 22.00 uur.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*