Donderdagavond 20 juli – Razende Roeland raast door de New Wave of Low Lands Heavy Metal.

Razende Roeland raast door de New Wave of Low Lands Heavy Metal.

Deze donderdagavond om 21.00 uur staan ze weer klaar, bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en Omroep Zilt, je metal vitaminen staan en deze keer allemaal uit de lage landen.

Zo af en toe krijg je een cd of lp in handen en dan is het gelijk lekkere muziek. De cd Crash Bang Wallop is zo eentje. Heerlijk vol Nederlandse en Belgische bands uit het tijdperk 1979 tot 1984. Nou heb ik het programma een beetje verdeeld in een eerste en tweede helft. De eerste helft zal bestaan uit muziek van de genoemde cd. De tweede helft gaan we lekkere muziek draaien van de afgelopen jaren, maar wel nog steeds van bands uit de lage landen.

De opening is voor Lion’s Pride. Deze band uit Brussel wordt gezien als één van de grootste Belgische metalbands uit de jaren 80. Ze nam een demo op met daarop twee nummers en bracht in 1984 het volledige album “Breaking Out” uit. De band heeft tussen 1983 en 1987 bestaan, daarna zijn ze in 2012 even bij elkaar geweest en vanaf 2018 hebben ze de echte doorstart vormgegeven en ze spelen nog steeds. Inmiddels hebben ze al een live album uitgebracht en in 2021 kwam er nog een single uit.

Verder is er muziek van Bodine, Hammerhawk, Gilgamesj en Mover.

Arjen Lucassen is samen met tijdgenoot Adje Vandenberg de bekendste en succesvolste hardrockgitarist van het land de Lage Landen. Hij speelde in Bodine en in Vengeance, maar het grote succes kwam met zijn soloprojecten Ayreon en Star One. De boomlange gitarist is bijna niet meer op het podium te vinden, maar de liveoptredens van zijn projecten zijn steevast uitverkocht en trekken fans van over de hele wereld. Lucassen groeide op in Den Haag, leerde zichzelf gitaar spelen en wilde al snel een professionele band beginnen. Via een advertentie kwam hij Shmoulik Avigal tegen. De Israëliër verhuisde naar Nederland om zich bij Lucassen aan te sluiten. Samen vormden ze Mover, en namen een demo op, maar tot een album kwam het nooit. Avigal verscheen later in Picture, Horizon en Hammerhead. Met Don’t Touch It heeft deze compilatie een allereerste release voor Mover.

En dan is het tijd voor de tweede helft, met muziek van onder andere Arjen Lucassen’s Supersonic Revolution, Starscream en Queen of Spades.

Queen of Spades is een internationale hardrockband met vrouwelijke front. De groep schrijft en speelt eigen werk waarin stevige rock de basis vormt, afgewisseld met pompende metal riffs en zijdezachte ballads. Royale hardrock in een full metal jasje, zou je kunnen zeggen. Queen of Spades heeft in 2021 het album ‘Devil in disguise’ uitgebracht en heeft in Studio Wisseloord een aantal singles uitgebracht, waaronder ‘Ride’ en ‘Owe You Nothing’. De koningin en haar volgelingen hebben grote plannen, dus hou deze band goed in de gaten! Peggy (NL) is de leadzangeres en neemt haar rol als Queen of Spades serieus. Met haar zwoele stem en vorstelijk voorkomen ze een gezicht aan de band. De basis wordt gevormd door drummer Kane (NL), menselijke metronoom en bevelhebber van de fills. Op de lage tonen zwaait Pieter (NL) de scepter, zijn basgeluid kun je horen én voelen. De riffs en melodieuze solo’s worden gecreëerd door Emilio (IT). De creativiteit van deze componist en lead gitarist kent geen grenzen. Bereid jezelf voor op de onderwerping!

Verder is er muziek vanuit Limburg, want Slavantas staat ook op de lijst van vanavond. Onvervalste hardrock met de geweldige stem van Willy van der Kaa. Sinds 2022 is hij bij de band gekomen die al sinds 2006 bestaat. Ik heb het genoegen gehad om de band afgelopen januari te ontmoeten en in maart hebben de heren nog gezellig een hele uitzending kunnen vullen. Vorige maand traden ze nog op bij de release party van Starscream en dat was ook weer een succes.

De afsluiter van deze uitzending met bands uit de lage landen is voor Dangerous times for the Dead.

De band bestaat al sinds 2018, Dangerous times for the Dead is een Nederlandse heavymetalband die klinkt alsof ze rechtstreeks uit de jaren 80 zijn getransporteerd. Een hard & heavy, klassiek maar fris geluid, maakt ze echt onderdeel van de New Wave of Traditional Heavy Metal. Vol energie, vermakelijk en krachtig, epische gitaarsolo’s, dreunende bas en drums en een zanger die al dit geweld doorsnijdt met echte heavy metal, hoge zang. Wat hen onderscheidt, is hun unieke, frisse en eigentijdse aanpak, zowel qua geluid als online. Hun doel is om hartstochtelijk traditionele heavy
metal uit te blazen. De band heeft ook live al laten zien dat ze hun mannetje staan in Drachten en in Landgraaf gaven ze een toffe show.

Heb je suggesties of speel je in een band en heb je een single uit of een goede demo die je graag eens wil laten horen aan Noord West Fryslân en de rest van de wereld mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*