Donderdagavond 23 febr. – Razende Roeland raast met een symfonisch geweld!

Razende Roeland raast met een symfonisch geweld!

Deze donderdagavond staan ze weer klaar je metal vitamine bij Omroep RSH, Radio Eenhoorn en via de site en omroep Zilt app. Deze uitzending gaan we langs bij de symfonische rock. Want vorige week kwam de nieuwe single van Dianne van Giersbergen uit en met haar gaan we bellen om over haar nieuwe plaat te praten en project die ze eerder heeft gedaan, maar ook over muziek die haar inspireerde.

De opening is voor een van de grootste Nederlandse bands in dit genre, Within Temptation.

Within Temptation komt uit Waddinxveen en wordt in 1996 opgericht door gitarist Robert Westerholt. Een toetsenist vindt hij in zijn broer Martijn en een zangeres in zijn vriendin Sharon den Adel. Met Jeroen van Veen op bas, Michiel Papenhove op gitaar en Richard Willemse achter de drums is de band compleet.

Daarnaast is er muziek van Xandria, Ex Libris en Manora.

Manora is een symfonische metalband uit de regio Leiden in Zuid-Holland. Hun geluid wordt gekenmerkt door cleane zang en aanstekelijke melodieën, terwijl ze toch een metal basis behouden. De combinatie van de kenmerkende ingrediënten van de symfonische metal en hun eigen geluid maakt dat deze band toch zijn plek weet te vinden in het symfonische metal spectrum. Manora is enkele jaren geleden ontstaan toen gitarist Ivo Visser en toetsenist Arthur Stok hun eigen nummers begonnen te schrijven. Na verschillende veranderingen in de line-up vond Manora eind 2016 een vaste bezetting, met Tijn Scholtze op drums, Tomasz Kisielewicz op basgitaar en frontvrouw Mirte van der Ham. Met deze bezetting versnelde het hele proces, wat leidde tot de release van Manora’s eerste EP Dreamshapes”, welke op 1 september 2017 is gereleased en nationaal en internationaal zeer goed is ontvangen. De band heeft niet stilgezeten tijdens de Corona pandemie en bracht al eerder in 2021 de single “Wired to Obey” en de daarbij behorende clip uit. Deze is ook te horen zijn op hun eerste full length album “Brave the Storm”, welke uitkwam in oktober 2021.

En zoals gezegd we gaan luisteren naar de nieuwe single van Dianne van Giersbergen.

Dianne van Giersbergen (1985) is een Nederlandse dramatische sopraan, vooral bekend als voormalig frontvrouw van de Duitse symfonische metalband Xandria waarmee ze de wereld rond toerde en twee albums en een EP uitbracht via Napalm Records, respectievelijk ‘Sacrificium’ (2014), ‘Fire & Ashes’ (2015) en ‘Theater of Dimensions’ (2017). Momenteel is Dianne frontvrouw van progressieve metalband Ex Libris, die ze oprichtte in 2004 en die tot nu toe drie albums heeft uitgebracht: Amygdala (2008), Medea’ (2014) en het meest recente derde album ANN in 2019. ‘After the Storm’ is de langverwachte eerste solo-single van Dianne van Giersbergen (ex-Xandria; frontvrouw van Ex Libris), uitgebracht onder haar eigen naam DIANNE. Geproduceerd en mede geschreven door geluids tovenaar-muzikant Joost van den Broek (Powerwolf, Epica, Ayreon) als toetsenist. Ook de rest van de muzikanten bestaat uit louter internationaal gevierde veteranen: Isaac Delahaye (Epica) op gitaar, Johan van Stratum (Blind Guardian, Stream of Passion) als bassist, en Koen Herfst (Van den Berg, Armin van Buuren) op drums. DIANNE is symhonic epic metal, het is power metal en het wordt overgoten met Dianne’s karakteristieke, dramatische operastem. Verder zal ook vertellen welke muziek haar weer heeft geïnspireerd.

Er is verder ook nog muziek van Noord en Crimson River.

Crimson River is een rock/heavy metal band uit Eindhoven en is opgericht in 2011. Pakkende riffs en vlammende gitaarsolo’s kenmerken het geluid. Sterke invloeden uit de New Wave of British Heavy Metal overheersen. Bovendien is de 10-snarige B.C. Rich Bich en wat slide-gitaar kunnen voor een jaren 70 classic rock vibe zorgen. Scherpe leads à la Paul Gilbert en Yngwie Malmsteen maken het plaatje compleet. Lange tijd waren ze aan het repeteren in obscuriteit, hun geluid aan het finetunen, weinig shows aan het doen en gewoon lol aan het maken. Maar in 2019 kwam de “Crimson River EP” uit, die goed werd ontvangen. In december 2022 kwam de single “Here’s To The End… Again” uit, en op 10 februari 2023 gaat de rest van het album de wereld in!

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com , info@omroeprsh.nl of info@radioeenhoorn.nl o.v.v. Razende Roeland.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl en www.radioeenhoorn.nl te luisteren en ook te zien via Studio Live tussen 21.00 en 22.00 uur.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*