Donderdagavond 27 okt. – Razende Roeland raast weer door in Nederland!

Razende Roeland raast weer door in Nederland!

Donderdagavond is het weer zover dan staan je metal vitamine weer klaar bij Omroep RSH en Radio Eenhoorn en via de omroep Zilt app vanaf 21.00 uur. Deze week is er weer een flinke dosis muziek uit Nederland.

We beginnen met een band uit Hillegom ze bestaan uit vijf personen en luisteren naar de naam Indulgence. Ze zijn actief sinds 1996 en hebben al wisselingen ondergaan. Ze hebben 2 EP’s uitgebracht en wat losse nummers. Eén daarvan gaan we mee openen.

Er  is verder muziek van Demoralizer en Epistulum.

Uit Leiden komt het gezelschap Epistulum. Een jonge band die nog maar in 2018 het levenslicht zag en direct, in eigen beheer, een naar de bandnaam getitelde EP uitbracht. Ook deze eerste langspeler From The Dead Masses komt uit in eigen beheer. Niet te snappen en jammer, want deze band bulkt van het talent. Zo, dan weet je dat alvast. De heren spelen immers een aanstekelijke, agressieve, bij momenten erg opzwepende melodische deathmetal variant. De technische uitvoering is van een bijzonder hoog niveau. Je kan deze band vergelijken met de Italianen van Disarmonia Mundi of Lunarsea. Je kan ook naar het noorden van Europa rijden en bijvoorbeeld stoppen in Zweden (Soilwork) Of Finland (Mors Principium Est). Black Dawn Above is de obligate intro direct gevolgd door een bijzonder sterk duo: White Dusk Within en, meer nog, Orion. De heren spelen je onmiddellijk van de mat middels flitsend soleerwerk op gitaar of keyboard. De krachtige grunts worden op goed uitgekiende momenten afgewisseld met wat ruimtelijk aanvoelende cleane vocalen. Nu, wel direct te melden: daar zit niet de kracht van dit Epistulum. Dat zit in de weldoordachte songstructuren, de uitvoering en de sterke riffs. Dao Of Misery doet me, waarschijnlijk door het gebruik van samples, een beetje aan oudere Carcass denken. Mede door het flitsende soleerwerk en de gebruikte melodieën, moet ik dat idee al wel weer snel laten varen. Exile’s Perdition laat je kennismaken met het vernuftige vingerspel op keyboard van de heer Ronteltap. Het summum van Epistulum‘s kunnen culmineert in het nummer van de bovenstaande videoclip, Pandemonium Flux. Heerlijke melodieën, magistraal soleerwerk en een indrukwekkende grunt partij die het geheel mooi verbindt. Naast de helder vocalen verdienen de drums op een volgend album toch ook een opwaardering. Als ik goed luister zijn deze geprogrammeerd. Een jongeman of jonge vrouw op de drumkruk zou het niveau van deze band nog meer de hoogte in jagen. Nu, verder geen kwaad woord over dit Epistulum. Bijzonder aangename kennismaking, voor mij dan toch, met deze Leidse melodische death metal formatie. Hun From The Dead Masses is een aanrader voor elk één die van technisch goed uitgevoerde melodische death metal houdt, elk één die ook niet vies is van een progressief of experimenteler kantje en elk één die niet vies is van een arsenaal aan riffs en solo’s die je om de oren fluiten. Heerlijk toch!

Er is ook van muziek vanuit het buitenland is deze uitzending, gespeeld door Even Flow en Factory of Art.

Factory of Art is een band uit Leipzig, ze zijn actief sinds 1990 en hebben in 2006 een pauze ingelast die 13 jaar duurde. Sinds 2019 zijn ze opnieuw actief en hebben via de mail mij hun nieuwe muziek gestuurd.

Verder zijn het toch weer de Nederlandse bands die langskomen, Vortex, Sad Iron, Martyr en Slavantas.

Slavantas wordt opgericht in het voorjaar van 2007, als een paar vrienden het idee krijgen om een band te beginnen. In eerste instantie om met plezier wat muziek te maken. Wanneer sommige nummers vorm beginnen te krijgen, denken ze aan meer dan alleen plezier spelen. Op 6 september 2008 organiseert Slavantas haar eigen festival in Maastricht (oude muziekgieterij). Na dit succesvolle 1e optreden volgen er nog meerdere optredens. Na een aantal keren van bandlid te zijn gewisseld, valt de band in 2012 uit elkaar. Heel lang gebeurt er niets totdat de zanger besluit op zoek te gaan naar muzikanten die Slavantas weer tot leven willen brengen. Na een gesprek met een van de oud-gitaristen wordt besloten er voor te gaan en in het voorjaar van 2019 zal er een nieuwe start worden gemaakt met nieuwe leden om opnieuw op te starten, en Heavy Metal terug te geven aan Maastricht en de rest van onze Provence. Inmiddels heeft er dit jaar een wisseling van zanger plaatsgevonden.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com , info@omroeprsh.nl of info@radioeenhoorn.nl o.v.v. Razende Roeland.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM, Radio Eenhoorn via 107.5 FM of via www.omroeprsh.nl en www.radioeenhoorn.nl en de app van Omroep Zilt te luisteren en ook te zien via Studio Live tussen 21.00 en 22.00 uur.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*