EERSTE EXEMPLAAR “OORLOGSVERLEDEN KIEVITSHORNE 1940-1945” VOOR BURGEMEESTER JANNEWIETSKE DE VRIES

Het Kazemattenmuseum was op 17 juni het decor van een bijzondere gebeurtenis. De burgemeester van Súdwest-Fryslân, Jannewietske de Vries, kreeg uit handen van Jacob Reitsma het eerste exemplaar van “Oorlogsverleden Kievitshorne 1940-1945”. Het boek is een bewerking van de belevenissen die Sjoerd Reitsma, bewoner van de stelpboerderij Kievitshorne bij Witmarsum, na de oorlog optekende.

Kievitshorne was in de Tweede Wereldoorlog een broeinest van verzet en werd gebruikt als onderduikplek, wapendepot, oefenplaats voor wapengebruik en toevluchtsoord voor hongerige mensen die over de Afsluitdijk naar Friesland kwamen. Door de verzetsactiviteiten werd het leven van de bewoners op Kievitshorne regelmatig op de proef gesteld.

Burgemeester Jannewietske de Vries was blij met de uitnodiging: “Het is de eerste fysieke bijeenkomst in het kader van 75 jaar Vrijheid die ik bijwoon. Dat heeft alles te maken met het afgelasten van bijeenkomsten in verband met de coronacrisis”. Zij benadrukte het belang van het vastleggen van de gebeurtenissen in de oorlogsjaren op een boerderij waar de meesten geen weet van hadden. Alles moest in het geheim gebeuren. Het boek beschrijft op een indringende manier de gevaren waaraan de verzetsmensen, met de familie Reitsma voorop, waren blootgesteld.

De uitreiking vond heel toepasselijk plaats in het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. In één van de kazematten wordt ook aandacht besteed aan het verzet in de oorlogsjaren op Kievitshorne. Het tweede exemplaar was voor Ruurd Gaastra, voorzitter van het Kazemattenmuseum.

Het boek is binnenkort te koop in het bezoekerscentrum van het Kazemattenmuseum. Ook kan men rechtstreeks terecht bij Jacob Reitsma (06 55848508).

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*