Eerste cultuurbijdragen uit het Roel Sluiter Fonds

Ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Roel Sluiter is uit naam van hem een fonds ingesteld. Hij is liefhebber van beeldende kunst, literatuur en muziek.
Wethouder Erik de Groot: “We zijn erg blij dat culturele partners in Harlingen gebruik maken van het Roel Sluiter Fonds. Mooi om te zien dat het in Harlingen bruist van prachtige cultuur en dat de initiatiefnemers dit met recht en trots aan het publiek willen laten zien. De complimenten daarvoor!”.

€ 2.500,- voor Stichting Oud Harlingen
De stichting ontvangt een bijdrage voor ‘Harlingen ondergronds’, een openluchttentoonstelling die een jaar lang rond de Noorder- en Zuiderhaven in Harlingen komt te staan. 38 panelen laten de geschiedenis van de Harlinger aardewerk- en tegelindustrie zien die inmiddels al 400 jaar duurt. Miljoenen tegeltjes en vele duizenden schotels werden in Harlingen gefabriceerd en vonden niet alleen hun weg naar Harlinger huizen, maar ook naar bijvoorbeeld Kasteel De Haar in Haarzuilens en Schloss Augustusburg bij Keulen. De expositie start in het kader van Open Monumentendag op 10 september 2022, waarbij panden met tegeltableaus en/of bijzondere kelders worden opengesteld. Rond het project worden allerlei andere activiteiten georganiseerd zoals een lezing over de Harlinger aardewerk- en tegelindustrie in de loop der eeuwen, een wandeltocht langs tegeltableaus in de openbare ruimte van Harlingen, vaartochten naar ‘t Hegewiersterfjild waar de tegelklei van oudsher werd gewonnen en voor kinderen is er een educatief programma.

€ 600,- voor Stichting Kunstuitleen HA-15 Harlingen
De stichting ontvangt een bijdrage voor de derde editie van de Atelierroute Harlingen. De atelierroute geeft tweejaarlijks aan de deelnemende kunstenaars de mogelijkheid zich te presenteren aan een breed publiek. Harlingen heeft een groot aantal kunstenaars en in de vorige edities konden de bezoekers 30 ateliers bezoeken en kennismaken met het werk van de kunstenaars. Dit jaar werken ze samen met de Willem Barentsz werf. In hun oude expositieruimte houden ze een overzichtstentoonstelling. De Atelierroute Harlingen vond plaats op 21 en 22 mei 2022

Oproep; dien ook een aanvraag voor een bijdrage in!
Het doel van het fonds is het financieel ondersteunen van cultuur in Harlingen en elders in Friesland. In het fonds is jaarlijks €10.000,- beschikbaar. Er zit nog geld in het fonds en er kunnen nog steeds aanvragen worden ingediend. Het Prins Bernhard Cultuurfonds beheert het fonds, behandelt de aanvragen en richt zich daarbij zoveel mogelijk op initiatieven in Harlingen. Mocht er geen sprake zijn van geschikte initiatieven uit Harlingen, dan wordt gekeken naar initiatieven elders uit Friesland. Een aanvraag indienen of meer informatie? Kijk dan op www.cultuurfonds.nl/aanvragen-fryslan.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*