Energiecoaches helpen inwoners aan lager energieverbruik

De lasten voor energie worden steeds hoger. Door minder energie te gebruiken kan flink wat geld worden bespaard. Daarom zetten de gemeenten Harlingen en Waadhoeke energiecoaches in. Die zijn speciaal opgeleid om inwoners te helpen met besparen op de energienota. Vooral als je weinig hebt te besteden maar wel een hoge energienota hebt, biedt de energiecoach uitkomst.

Van pilot naar aanpak
Eerder dit jaar vond een pilot plaats in de gemeenten Harlingen en Waadhoeke. In deze pilot zijn 80 inwoners bezocht door een energiecoach. Doel van de pilot was om te onderzoeken op welke wijze beide gemeenten het beste een energiecoach kunnen inzetten. De pilot is voor de zomer afgerond. Inmiddels zijn er twee energiecoaches aan de slag voor Waadhoeke en één energiecoach voor de gemeente Harlingen. Zij vormen een team en zullen gaan samenwerken met de gebiedsteams, woningcorporaties en De Skûle Welzijn. Na een jaar wordt de aanpak geëvalueerd en indien nodig doorontwikkeld.

Bespaartips en handelingsperspectief
Inwoners kunnen gratis gebruikmaken van de energiecoach. De energiecoach geeft handige tips om te besparen en helpt bij het omlaag brengen van je energieverbruik in huis. Bijvoorbeeld wat je in huis allemaal nog meer kan doen om te besparen.

Aanmelden voor gratis bezoek
De gemeenten hebben een speciale website gelanceerd. Via de website www.energiecoachfryslan.nl kunnen inwoners uit Harlingen en Waadhoeke zich aanmelden voor een bezoek van de energiecoach. De energiecoach is ook te bereiken via energiecoach@waadhoeke.nl.

Energiearmoede
De energiecoach is misschien wel extra nuttig voor inwoners die weinig hebben te besteden, maar wél een hoge energierekening hebben. De inzet van de gemeenten is om vooral ook deze inwoners te helpen. Zodat ook zij mee kunnen doen aan de energietransitie. De energiecoach helpt deze groep inwoners bij het besparen van energie en geld, en tegelijkertijd het zetten van duurzame stappen. Goed voor het klimaat en de portemonnee!

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*