Enthousiasme bij leerlingen na Vestdijk Kom aan Boord

Dinsdag 21 februari hebben zo’n 25 geïnteresseerde leerlingen van RSG Simon Vestdijk kennisgemaakt met de studiemogelijkheden en beroepen in de maritieme sector in het kader van de Kom aan Boord campagne. Het is alle hens aan dek in de maritieme sector. Personeel is lastig te vinden en opleidingen kampen met dalende aanmeldingscijfers. De maritieme sector levert tegelijkertijd een grote bijdrage aan de werkgelegenheid in Harlingen en de regio. Er is niet alleen veel behoefte aan medewerkers vanuit het mbo, maar ook vanuit de hogeschool en de universiteit. RSG Simon Vestdijk heeft dan ook de verantwoordelijkheid genomen om havo en vwo leerlingen enthousiast te maken voor het werk in de maritieme sector.

 

Divers programma

De leerlingen van RSG Simon Vestdijk hebben kennisgemaakt met alle facetten van de maritieme sector. Na een korte boottocht met het opleidingsschip de Maxima van de Maritieme Academie kwamen de leerlingen aan op de werf van Damen voor een rondleiding en bedrijfspresentatie. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan een onderzoeksschip in aanbouw van het NIOZ bij Thecla Bodewes Shipyards. Aansluitend kregen de leerlingen een rondleiding in de Geo Ranger, een geavanceerd onderzoeksschip dat actief is in heel Europa. Na de lunch kregen de leerlingen voorlichting over de vervolgstudies op NHL Stenden en het Maritiem Instituut Willem Barentsz en konden ze zelf aan de slag in de simulator van de Maritieme Academie.

 

Decaan havo/vwo van RSG Simon Vestdijk, Bonne Ziengs, kijkt terug op een geslaagde dag: “De maritieme sector in Harlingen schreeuwt om hoger opgeleid personeel. Juist daarom is het belangrijk om onze leerlingen al in een vroeg stadium de kansen en diversiteit van de maritieme sector te laten zien.” Veel leerlingen waren aan het eind van de dag enthousiast over de eerste Kom aan Boord dag van RSG Simon Vestdijk. Voor sommige leerlingen staat het besluit zelfs al vast: hun toekomst ligt in de maritieme sector.

 

Vestdijk Kom aan Boord smaakt naar meer. RSG Simon Vestdijk heeft al langer de ambitie om het onderwijsprogramma voor de havo praktijkgerichter te maken. Teamleider havo/vwo bovenbouw Geu Luik: “Om nog beter aan te sluiten bij het vervolgonderwijs en het toekomstige werkveld zou het fantastisch zijn om een praktijkcomponent binnen de havo te creëren. Met de maritieme bedrijvigheid in Harlingen is een nautische invalshoek voor deze praktijkcomponent het onderzoeken waard!”

 

Kom aan boord campagne

Vestdijk Kom aan Boord is onderdeel van de Kom aan Boord campagne. Samen met bedrijven en organisaties in de maritieme sector is er een platform gecreëerd waarop allerlei informatie over de sector in Friesland te vinden is. Van vacatures en opleidingen tot nieuws en bedrijfsinformatie. Op verschillende manieren wordt aandacht besteed aan de maritieme sector, met o.a. advertentiecampagnes en een televisieprogramma op Omrop Fryslân. Gezicht van deze campagne is Hûnekop frontman Emiel Stoffers.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*