Er was een Tom Waits.

Een leuke uitzending rondom de muziek van de zanger Tom Waits gepresenteerd door Roeland Aalfs voor Omroep RSH op vrijdag 25 november tussen 18.00 en 19.00 uur!

Thomas Alan Waits is een Amerikaans zanger, componist, schrijver en acteur. Zijn stem kan omschreven worden als een lage, rauwe, bijna grommende stem, en soms hees als een fluisterzanger. Hij werkte eerst voornamelijk in een jazzy stijl, maar zijn muziek vanaf de jaren tachtig weerspiegelt meer invloeden van blues, rock, vaudeville, theatermuziek en experimentele genres. Zijn teksten weerspiegelen de onderkant van de maatschappij, zij gaan over dronkaards, hoeren, junkies, voyeurs en andere dropouts. Volgens zijn vrouw Kathleen Brennan maakt Waits maar twee soorten liedjes, grand weepers en grim reapers (tranentrekkers en magere heinen), een verdeling die enigszins parallel loopt met zijn Asylum Records-periode en zijn Island Records-periode.Ondanks een beperkt commercieel mainstream succes, heeft Waits veel muzikanten beïnvloed en een internationale cult-aanhang gekregen. Bob Dylan, die zelf een grote invloed had op de jonge Waits, verklaarde dat Waits een van zijn “geheime helden” was. Zijn songs zijn door vele artiesten gecovered, Rod Stewart had nr 1 hits met “Downtown Train” and “Tom Traubert’s Blues”, en er zijn verschillende biografieën over hem geschreven. In 2015 werd hij gerangschikt op nummer 55 op Rolling Stone’s “100 Greatest Songwriters of All Time”. In 2011 werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hoewel Waits ook een filmcarrière heeft, is hij toch voornamelijk musicus, gekarakteriseerd door zijn rockstem, zijn sterke persoonlijkheid en theatrale aanwezigheid op het podium, en de late night smoky bars-humor van zijn teksten (“I’d rather have a full bottle in front of me than a full frontal lobotomy”). Tijdens zijn optredens gebruikt hij vele verschillende vormen. Soms zingt hij door een megafoon, of hij zet op onnavolgbare wijze zijn hoed scheef en gooit wat confetti in de lucht (“Fall out of a window with confetti in your hair”). Hoewel zijn liederen door veel beroemde artiesten zoals Bruce Springsteen, Meat Loaf en Rod Stewart zijn uitgevoerd, blijft Tom Waits een cultartiest, altijd buiten de mainstream.

De muziek van Tom Waits is vaak in het programma Wie Kent gedraaid, maar even een uurtje lekker aandacht aan zijn muziek geven is een leuke idee voor een uurtje tijdens de RSH Marathon.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*