Gemeentegids Harlingen 50 jaar

De 50e editie van de Gemeentegids Harlingen valt binnenkort bij de Harlingers in de brievenbus. Sinds 1972 verzorgen Wout en Eef Gerstel deze gids met alle belangrijke informatie over Harlingen. Het begon ooit met het notitieboekje met alle adressen die Wout als redacteur van het Harlinger Nieuwsblad noteerde. Het was het eerste grote project van de jonge drukkerij van de Gerstels. Op een slaapkamer in de Cort van der Lindenstraat stond de eerste offset-drukpers van Harlingen waarop de eerste gemeentegidsen werden gedrukt.

Steun van adverteerders
De 50 edities van de Gemeentegids Harlingen zijn alleen mogelijk geweest door de steun van veel trouwe Harlinger adverteerders en de gemeente Harlingen. Wooncentrum Walinga is de adverteerder die vanaf het begin trouw de adressengids steunde. Daarom reikte Wout Gerstel het eerste exemplaar van de jubileumeditie deze week uit aan Heerco en Dieuwke Walinga.

Monnikenwerk
Jarenlang was de samenstelling een soort monnikenwerk. Eef Gerstel belde jaarlijks alle meer dan 200 vermelde organisaties en instellingen op om de controleren of alle informatie nog klopte. Vaak was dat direct duidelijk, maar het werd pas echt spannend als een vermeld bestuurslid met ruzie was vertrokken. Dan moest met voorzichtigheid de naam van de nieuwe contactpersoon worden achterhaald. Als geboren Harlingse wist Eef altijd wel iemand die dan bij zo’n vereniging betrokken was en via via werd de actualiteit van de Gemeentegids Harlingen weer gewaarborgd.

Digitalisering
Met de komst van digitalisering werd de controle van de vermeldingen steeds verder geautomatiseerd. Tegenwoordig worden de vermelde organisaties meerdere keren per jaar per mail benaderd om hen te herinneren aan actualisering van hun gegevens.
Vroeger was een gids één keer per jaar voldoende. Tegenwoordig is de digitale versie van de gids op www.gemeentegidsharlingen.nl dagelijks actueel. Elke wijziging wordt digitaal direct verwerkt.

In de samenleving
De verankering van de Gemeentegids in de Harlinger gemeenschap is groot. Wout en Eef houden ook persoonlijk het hele jaar in de gaten waar nieuwe ontwikkelingen zijn.
Waarschijnlijk is dit de basis voor het jubileum van een halve eeuw. De afgelopen decennia werden bijna alle in Nederland uitgegeven gemeentegidsen door één uitgeverij verzorgd.
Enkele jaren geleden probeerde dit bedrijf ook voet aan de grond te krijgen in Harlingen. Op twee na bleven alle adverteerders de enige echte Gemeentegids Harlingen trouw. Reden genoeg dus om dit bijzondere jubileum te vieren!

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*