Harlingen heeft een nieuwe beeldenroute

Om de toeristische beleving in Harlingen te versterken, heeft Tourist Info Harlingen in nauwe samenwerking met de gemeente Harlingen, Oud Harlingen, Stichting Stadsgidsen Harlingen en gemeentemuseum het Hannemahuis een beeldenroute ontwikkeld. Deze beeldenroute laat zowel bezoekers als inwoners van de gemeente Harlingen op verrassende wijze kennismaken met de rijke cultuurhistorie van Harlingen.

Over de beeldenroute
De route voert langs 23 belangrijke punten en is een combinatie van voor Harlingen belangrijke beelden én historische figuren zoals Caspar di Robles, kaatser Hotze Schuil, koopvrouw Walle Geertsje en zeeheld Tjerk Hiddes de Vries. De route zorgt voor verbinding tussen de historische binnenstad van Harlingen, de Waddenpromenade, het Westerzeedijkgebied en de Nieuwe Willemshaven.
Tourist Info Harlingen & Oud Harlingen
Het idee voor een digitale beeldenroute is bij Tourist Info Harlingen ontstaan omdat er regelmatig door bezoekers werd gevraagd naar een kunstroute. “Die route is er sinds een aantal jaren helaas niet meer. Omdat er in Harlingen veel beelden staan, leek een beeldenroute ons een leuk alternatief,” verklaart Nancy Harlaar (Tourist Info Harlingen). Vrijwilligers van Tourist Info Harlingen hebben vervolgens de basis voor de beeldenroute gelegd. “Bezoekers van Harlingen vinden het leuk om meer te weten te komen over de historie van Harlingen door het maken van een themawandeling. Bijvoorbeeld onder begeleiding van een Harlinger stadsgids of met een route op papier. Daar zijn de afgelopen periode diverse digitale versies bijgekomen,” vertelt Nancy Harlaar.

De route is uiteindelijk in samenwerking met Vereniging Oud Harlingen, het Stadsgidsenteam Harlingen, gemeentemuseum het Hannemahuis en de gemeente Harlingen gerealiseerd op de toeristische website van de gemeente Harlingen. De achterliggende gedachte is om de inwoners en toeristen van de stad te informeren over de vele wetenswaardigheden van Harlingen. “Toeristen kijken echter vaak met andere ogen naar de stad en krijgen aan de hand van deze beeldenroute, al wandelend, interessante informatie over de beelden en de kunstenaars,” zegt Anneke F. Visser (redactielid Vereniging Oud Harlingen). Voor inwoners en toeristen is er in de stad in ieder geval genoeg te ontdekken.
Beleving van cultureel erfgoed
Wethouders Paul Schoute en Erik de Groot hebben een deel van de route gelopen. Wethouder Paul Schoute: ”Onze stad heeft prachtige beelden. Anton Wachter is een beroemd hoofdpersoon uit de boeken van Simon Vestdijk. En wanneer ik het beeld van Hotze Schuil zie, dan denk ik altijd aan de keer dat Hotze mij de regels van het kaatsen heeft uitgelegd.” Wethouder Erik de Groot: “Het is mooi om te zien dat ons cultureel erfgoed nu ook op deze manier aandacht krijgt en vooral goed dat dit samen met de verschillende partijen tot stand is gekomen. Ik kijk ernaar uit om samen verder te werken aan een prominentere plek voor ons culturele erfgoed.”

Harlingen Welkom aan Zee
Op de website van Harlingen Welkom aan Zee zijn meer (digitale) routes te vinden die bezoekers kunnen volgen en dat aantal zal de komende tijd zeker worden uitgebreid. “Met als doel om de informatievoorziening richting de bezoeker uit te breiden,” aldus Nancy Harlaar.
De nieuwe beeldenroute is te vinden op www.harlingenwelkomaanzee.nl/beeldenroute

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*