Maria en Rama maken examen Arabisch op RSG Simon Vestdijk

Terwijl de examens van alle eindexamenleerlingen van RSG Simon Vestdijk (voorlopig) achter de rug zijn, is er op maandag 30 mei nog een laatste examen voor twee vwo-leerlingen: het examen Arabisch. Een unicum voor RSG Simon Vestdijk. Niet alleen wordt er voor het eerst een examen Arabisch afgenomen op de school in Harlingen, maar bovendien is het bijzonder dat de twee leerlingen, Rama uit 5-vwo en Maria uit 4-vwo, nog niet in het examenjaar zitten.

Toen beide leerlingen eind vorig schooljaar aangaven graag examen Arabisch te willen doen, heeft RSG Simon Vestdijk dit initiatief omarmt en gefaciliteerd. “Als leerlingen met een goed doordacht initiatief komen, dan moeten we dat als school serieus nemen. Ondanks mogelijke beperkingen, hebben we vooral gekeken naar de mogelijkheden en de kansen”, aldus teamleider Geu Luik. Met behulp van een extern aangetrokken bevoegde docent Arabisch, werd een maatwerktraject voor de leerlingen gestart. Naast alle reguliere vakken konden Maria en Rama op deze wijze goed voorbereid worden op het centraal examen.

Net als voor de meeste andere examenvakken, bestaat het examen Arabisch uit een schoolexamen en een centraal examen. Beide onderdelen wegen vijftig procent mee in het eindcijfer. Maria en Rama gaan met vertrouwen het centraal examen in, aangezien ze hele hoge cijfers hebben behaald op het schoolexamen. De taal is hun niet vreemd; beide zussen zijn met hun ouders zo’n zeven jaar geleden gevlucht uit Syrië. In de tussenliggende tijd hebben ze het Nederlands goed eigen gemaakt, en zijn ze succesvol op het vwo. Het examen Arabisch bleef echter trekken. Maria: “Ik maakte enkele oud-examens. Deze waren voor mij goed te doen. Dat was voldoende aanleiding om er examen in te willen doen.” Rama vult haar zus aan: “Het gaat niet zozeer om wat extra uitdaging. Maar het is ook handig voor een vervolgstudie of werk in een Arabisch land. Met dit examen op zak hebben we een hard bewijs dat we het Arabisch goed beheersen.”

30 mei was het dan eindelijk zover. Maria en Rama konden hun langverwachte examen Arabisch maken. Ondanks alle voorbereiding, toch een spannend moment. Teamleider Geu Luik heeft er alle vertrouwen in: “Maria en Rama hebben hard gewerkt en zijn zeer ijverig. Ik heb veel vertrouwen in een goede uitkomst!” De school kijkt terug op een geslaagd initiatief, en hoopt ook in de toekomst maatwerk te bieden bij examens. Denk hierbij aan versneld examen in een vak of examen op een hoger niveau. In de afgelopen jaren zijn hier ook al ervaringen mee opgedaan. Net als de eindexamenleerlingen ontvangen Maria en Rama op donderdag 9 juni de uitslag. Voor het diploma zullen Maria en Rama nog even geduld moeten hebben tot het examenjaar.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*