Nationale Waddenrace afsluiting seizoen chartervaart

Harlingen – Het is onderhand een lange traditie. Alweer voor de 27e keer gaat de Nationale Waddenrace van start. Aansluitend op de beruchte Slag in de Rondte kiezen nu de wat grotere charterschepen zee. De deelnemers varen vanuit Harlingen langs de havens van Den Oever, Oudeschild (Texel), Vlieland en Terschelling, in willekeurige volgorde. Weersvoorspelling en getij bepalen de route. In de vroege uurtjes van de zondagochtend wordt de winnaar terugverwacht.

Wie de start wil meemaken staat zaterdagochtend om acht uur op de Zuiderpier, op de Keermuur of aan de Nieuwe Willemskade. Als alles goed gaat vertrekken de zeilschepen met net zoveel spektakel als afgelopen maandag de deelnemers van de Slag in de Rondte: met ratelende lieren, klapperende zeilen en afgemeten vaarinstructies – en zónder motorgebruik.

In deze wedstrijd onderscheiden de deelnemende schippers zich door hun kennis van het wad, het uithoudingsvermogen van hun bemanning en een optimale inzet van de vaareigenschappen van hun vaartuig. Zeilen op de Waddenzee met historische schepen, het is een ambacht dat niet verloren mag gaan. De schippers geven hiermee een proeve van hun kunnen.

Na de wedstrijd liggen de schepen afgemeerd aan de kade, bij havencafé Het Brouwdok in Harlingen. Op zondagavond vindt daar de prijsuitreiking plaats. Ook die van de Slag in de Rondte. De achtkoppige band Zeemonster zal optreden en er is een DJ. Een spetterende seizoensfinale.

De wedstrijd is van uur tot uur te volgen via de Facebookpagina van de Nationale Waddenrace, op de website www.waddenrace.nl en sinds dit jaar ook met de app van Zeilvaart Warmond track & trace, of via de bijbehorende website https://lyt.sr/5jbAE

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*