NEWLAND KOMT MET 6E CD: STAR COLLECTOR

Op 21 Januari 2022 verscheen ‘Star Collector’, het zesde album van de Nederlandse Liedjessmid Alex Nieuwland A.k.a Newland.

Een afwisselend en veelzijdig album, soms rockend dan weer experimenterend met ritmes, soundscapes en beats. Alles solo en in eigen beheer opgenomen.
 
Alex Nieuwland A.K.A. Newland komt uit een gezin waarin iedereen een blaasinstrument speelt. Een alternatief kon de piano zijn, Maar Alex koos voor de gitaar. Hij heeft van z’n 12e tot 14e jaar klassieke gitaarles, koopt een elektrische gitaar en gaat spelen in een band op de middelbare school.
 
Als kind van de punk/new wave tijd speelt en zingt hij vervolgens Amsterdamse bands. Zijn stijl wordt dan al stevig beïnvloed door artiesten als Joe Jackson, the Jam en vooral XTC.
 
In zijn studietijd besluit Alex te verhuizen naar het land van zijn (voor)ouders, Friesland. Daar komt hij midden in de Friese bries tijd aan en gaat hij er ook deel van uit maken met bands als Pretty Green. Na een tijd van vele landelijke optredens en cd-releases komt het actieve muziekleven van Alex plots tot stilstand. Zelfstandig ondernemerschap en de opvoeding van kinderen nemen voor langere tijd de plaats in van het muziek maken.
 
In het voorjaar van 2015 keert het tij. Tijdens een bezoek aan de invasiestranden van Normandië, ontstaat het idee om een conceptalbum op te nemen met als hoofdonderwerp de oorlog. De muzikale herintreder maakt zich gereed in de coulissen.
 
Begin 2016 verschijnt het debuutalbum “Love and war”. Hierop neemt Alex vrijwel alle instrumentatie en alle zang voor zijn rekening. Dit album met eigen composities wordt lovend ontvangen door de pers en de single “The man who saved the world” bereikt zelfs de bovenste plaats in de NL indie charts. Het is alsof de jaren van inactiviteit in no-time moeten worden ingehaald, want de nieuwe composities verschijnen met grote regelmaat. Diverse singles en de albums “Cradles en crosses” (2018) en “Vaudeville and burlesque” (2019) zien het levenslicht.
 
Waar Newland in de studio een ware one man band is, gaat hij eind 2019 toeren met een liveband. Corona gooit begin 2020 roet in het eten en opnieuw is de (thuis)studio de plek waar Alex zijn muzikale ei kwijt kan. Dat jaar verschijnen er zelfs twee nieuwe albums: “The Emperor of Ice cream” en “Tomorrowland”.
 
De Isolatie leidt tot frustratie, maar niet tot minder dadendrang. In de loop van 2021 is er weer meer dan voldoende materiaal voor een nieuw album. Opgenomen onder productie van Harry Zwerver zal in 2022 alweer het 6e studioalbum, “Star collector” verschijnen.
 
Dan zal ook Newland weer als liveband te bewonderen zijn.
 
De critici over het Newland:
Friesch Dagblad: ‘Het ene na het andere indrukwekkende liedje.’ / Lust for life: ‘Hij klinkt verrassend eigentijds en vooral tijdloos.’
 

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*