Plan Zuid Harlingen transformatie naar duurzame wijk

Harlingen- De afgelopen jaren transformeerde de Bouwvereniging Plan Zuid naar een nieuwe aantrekkelijke duurzame wijk. Een groot herstructureringsproject, waarbij in drie fasen zo’n 300 woningen tegen de vlakte gingen en plaats maakten voor 320 nieuwbouw woningen.
De laatste fase van de wijkvernieuwing wordt de komende weken door Bouwgroep Dijkstra Draisma opgeleverd aan de Bouwvereniging. Het gaat om de nieuwbouw van 92 duurzame woningen, gasloos en energiezuinig. Een investering van € 17 miljoen.
Oplevering nieuwbouw
Volgende week komen de eerste bewoners van 19 woningen langs voor de sleutels van hun nieuwe woning of studio. Vorige maand kregen zij al even de sleutels in handen om te proeven aan hun nieuwe woning en de maten op te nemen, maar nu volgt de echte sleuteloverdracht.
De komende weken draagt de Bouwvereniging 92 nieuwe woningen over aan de bewoners. Het is de laatste fase van de wijkvernieuwing Plan Zuid in Harlingen. Bouwgroep Dijkstra Draisma zorgt op dit moment voor de afbouw van de woningen. Eind mei verwacht de Bouwvereniging alle huurders de sleutels te hebben overgedragen. Het bouwplan is dan klaar.
Nieuwbouw Plan Zuid fase 3 – fotograaf Joachim de Ruijter
Petra van der Wier, directeur-bestuurder de Bouwvereniging, ‘Dit is een mijlpaal voor onze huurders en de organisatie. Plan Zuid is een aantrekkelijke en duurzame wijk geworden.Een wijk waar het veilig, prettig en gezond wonen is. Klaar voor de toekomst,

we kunnen weer lange tijd vooruit. Met deze nieuwbouw bedienen we onze huurders met een gevarieerd aanbod sociale huurwoningen.’
Masterplan ‘Herontwikkeling Plan Zuid’
Veel Harlingers hebben hun beginjaren in Plan Zuid doorgebracht. Plan Zuid ontstond na de oorlog. Door woningnood werden in rap tempo zo’n 300 woningen gebouwd. Goedkope bouw met een groot aandeel kleine duplexwoningen.Eind jaren 90 kwam de keerzijde. Door de eenzijdige woningvoorraad, verouderde woonvormen, eenzijdige bevolkingssamenstelling en zeer matige woningkwaliteit ging de wijk achteruit ook op het gebied van leefbaarheid.
In 2004 kwam de Bouwvereniging met een Masterplan voor heel Plan Zuid. Na veel gesprekken en voorbereiding gingen de eerste woningen in 2007 tegen de vlakte.
Aankoop AZC en sporthal
Het AZC (oude politieschool)0 en de oude sporthal gingen ook plat. Hierdoor kwam er meer ruimte in het gebied. Een projectontwikkelaar kocht de grond van de sporthal en realiseerde 18 koopwoningen. Een mooie ontwikkeling, waardoor meer variatie in het aanbod kwam. De eerste fase van de nieuwbouw werd in 2010 door de Bouwvereniging opgeleverd. Daarna volgende in 2019 de tweede fase en nu in 2022 de derde en laatste fase.
Laatste fase nieuwbouw 92 woningen
In de derde fase zijn 126 duplexwoningen gesloopt. Hiervoor zijn 92 eengezinswoningen, studio’s en appartementen voor teruggebouwd. De nieuwe wijk is aantrekkelijk geworden doordat er meer ruimtelijk is opgezet met veel groen. De woningen zijn geschikt voor starters, alleenstaanden, gezinnen en senioren. De huurprijs ligt tussen de € 442,46 tot € 678,66. Alle woningen zijn verhuurd.
Duurzaam en groen wonen
Om tot een goed eindresultaat te komen is de wijk flink op de schop gegaan. Tijdens de bouw pakte gemeente Harlingen de infrastructuur en de openbare inrichting van het terrein aan. Een aantal bewoners zijn weer terug gekomen in hun vertrouwde wijk en anderen stroomden uit.
Op alle daken van de aardgasloze woningen liggen zonnepanelen. Een duurzame investering die de huurders tegemoet komt. Vooral nu de energieprijzen en andere kosten de pan uitrijzen. Petra van der Wier ‘We investeren in de toekomst voor onze huurders. Dat zij hier een fijne, prettige plek hebben om betaalbaar te wonen.’
De Bouwvereniging is de kleinste corporatie in Friesland en met haar woningbezit de koploper als het gaat om het energielabel. Sinds 2019 heeft de corporatie gemiddeld energielabel A. Met de toevoeging van deze nieuwbouwwoningen wordt de groenste corporatie van het noorden nog wat “groener”.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*