RSG Simon Vestdijk opent nieuw schooljaar met Ireen Wüst

Woensdag 31 augustus is het nieuwe schooljaar op RSG Simon Vestdijk op een bijzondere wijze geopend. Meervoudig olympisch kampioen Ireen Wüst was samen met Barbara Barend op de school in Harlingen om de leerlingen toe te spreken in een Meetup. De Meetup was onderdeel van Project Comeback, een initiatief van Helden en is voor alle leerlingen van klas 2 en hoger van de RSG Simon Vestdijk.

Ireen Wüst, de beste Nederlandse olympiër, ging in een volle kantine, samen met de schoolleiding en Barbara Barend in gesprek over de start van het schooljaar. Dit gesprek ging over de olympische route van Ireen Wüst, haar voorbereiding op wedstrijden en school, maar ook over stress, motivatie, omgaan met tegenslag en verdriet. Ireen Wüst ging hierbij onder andere in op het verliezen van haar goede vriendin en collega Paulien van Deutekom.

De Meetup maakt onderdeel uit van Project Comeback. De missie van Project Comeback is om
ervoor te zorgen dat Nederland in 2040 een generatie heeft ‘afgeleverd’ die tegenslag overwonnen
heeft, en waar met jaloezie en inspiratie naar gekeken wordt. Met een team van experts op het
gebied van jongerencoaching biedt Comeback activiteiten aan voor jongeren tussen de 13-24 jaar. Deze activiteiten zijn gericht op het verbeteren van het welzijn van jongeren en hebben betrekking
op de volgende thema’s: persoonlijk, werk & opleiding, sociale contacten, lichamelijke en mentale
gezondheid en de kracht van sport en bewegen hierin.

De schoolleiding kijkt met veel plezier terug op de Meetup. “De leerlingen zijn zichtbaar geïnspireerd geraakt. Ondanks alle successen heeft een topsporter ook te maken met tegenslag en strubbelingen in het leven. Het verhaal van Ireen Wüst is in deze dan ook herkenbaar voor de worsteling waar onze eigen leerlingen wel eens mee te maken kunnen krijgen”, aldus teamleider Geu Luik.

Ook Barbara Barend, initiatiefnemer namens Helden, is enthousiast. “Ik heb met lede ogen
aangezien hoe moeilijk onze jongeren het in de afgelopen jaren hebben gehad. Helaas wijzen veel
publicaties en onderzoeken uit dat het hun mentale gesteldheid erop achteruit is gegaan. Oudtopsporters kunnen jongeren raken met hun open en eerlijke verhalen. Zij weten als geen ander
hoe het is om een ‘Comeback’ te maken. De interactie tussen jongeren en deze topsporters brengt
echt iets teweeg en zet veel jongeren positief in beweging.

In januari van dit schooljaar komt Project Comeback terug op RSG Simon Vestdijk voor alle leerlingen van klas 4. O.b.v. de behoeften in de klas wordt een bijpassende topsporter gezocht die samen met collega’s van de school in gesprek gaat met de leerlingen over motivatie en welbevinden. Op deze wijze hoopt de school de leerlingen de juiste boost te geven richting de tweede helft van het schooljaar. Ireen Wüst heeft nu al haar deelname toegezegd om dan terug te komen voor een of meerdere klassen.

Be the first to comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*